Το χέρι του Βούδα (Buddha’s hand)

Το χέρι του Βούδα (Buddha’s hand)

Το χέρι του Βούδα (Buddha’s hand) είναι ένα ξεχωριστό φρούτο της οικογένειας των κίτρων. Είναι ένα πολύ παράξενο είδος κιτρολέμονου του οποίου ο καρπός είναι χωρισμένος σε τμήματα που θυμίζουν δάχτυλα.

Το φρούτο αποτελείται από μία παχιά φλούδα με λίγη σάρκα στο εσωτερικό του και καθόλου χυμό. Ευδοκιμεί στην Ασία και το όνομα του το πήρε από την μορφή του καρπού του που μοιάζει με χέρι. Η ονομασία του έχει μεγάλη σχέση με τον Βούδα και τον Βουδισμό. Λέγεται ότι είναι τα δάχτυλα του Βούδα την ώρα της προσευχής και πιστεύεται ότι ο Βούδας προτιμά τους καρπούς με τα δάχτυλα σε κλειστή θέση. Αυτό εξηγείται καθώς σε αυτή τη θέση τα δάχτυλα συμβολίζουν την προσευχή.

Στην Κίνα διατηρείται στο σπίτι σαν φυλαχτό καθώς λέγεται ότι φέρνει μακροζωία, καλή τύχη και ευτυχία. Στην Ιαπωνία είναι δημοφιλές δώρο Πρωτοχρονιάς ως δείγμα καλής τύχης

Το χέρι του Βούδα (Buddha’s hand) θέλει ζεστό και εύκρατο κλίμα για να μεγαλώσει. Η καρποφορία αυτού του δέντρου ξεκινάει από τον Νοέμβριο και τελειώνει τον Ιανουάριο. Είναι ένα πολύ ευαίσθητο φρούτο με μικρή αντοχή και μικρή διάρκεια ζωής. Χαλάει γρήγορα εμφανίζοντας σημάδια μούχλας. 

Πως χρησιμοποιείται στην μαγειρική το χέρι του Βούδα;

Το χέρι του Βούδα έχει μία γεύση λεμονιού και μυρωδιά από βιολέτες.

Μπορεί να γίνει μία υπέροχη vinaigrette. Κομμένο σε λεπτές φετούλες ή σε μορφή ξύσματος ταιριάζει πολύ ωραία σε σαλάτες ή σε ψάρια. Επίσης μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε μαρινάδες ή να φτιάξουμε μικρά ζαχαρωτά με τη φλούδα του.

Το σύνθετο άρωμα του χεριού του Βούδα είναι φανταστικό για την παρασκευή εγχυμένης βότκας όπως και του αντίστοιχου limoncello, το ‘’buddhacello’’.

buddhacello
buddhacello

Επίσης μπορεί να γίνει ένα απλό αρωματισμένο σιρόπι για κοκτέιλ.

Χρησιμοποιείται επίσης σε μορφή ξύσματος ώστε να αρωματίσει αλάτι και ζάχαρη.

Λόγω του έντονου, λουλουδάτου αρώματός του χρησιμοποιείται για την παρασκευή αρωμάτων αλλά και σε ντουλάπες για να μοσχομυρίζουν τα ρούχα.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί