Ριζότο

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για να φτιάξουμε το τέλειο ριζότο

Για να παρασκευάσετε το τέλειο ριζότο προυποθέτει να γνωρίζετε τρεις βασικές παραμέτρους.

  1.  Πρώτα απ’ όλα η επιλογή του ρυζιού. Υπάρχουν τρεις ποικιλίες ρυζιού που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Το Αρμπόριο (Arborio), το οποίο είναι και η πιο διαδεδομένη ποικιλία. Το Καρναρόλι (Carnaroli), το οποίο έχει το προνόμιο να μην παραμαγειρεύεται τόσο εύκολα. Τέλος, το Βιαλόνε νάνο (Vialone nano), το οποίο εξασφαλίζει ένα ιδιαίτερα κρεμώδες ριζότο.
  2. Ο ζωμός που θα επιλέξουμε αποτελεί τη γευστική βάση για ένα επιτυχημένο ριζότο. Τον ζωμό τον καθορίζει το βασικό υλικό που θα έχει το ριζότο. Για παράδειγμα, σε ένα ριζότο κοτόπουλου θα χρησιμοποιήσουμε ζωμό κοτόπουλου ενώ σε ένα ριζότο θαλασσινών θα προσθέσουμε ζωμό θαλασσινών. Σε ένα ριζότο μανιταριών μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ζωμό κοτόπουλου ή μανιταριών ή λαχανικών. Γενικά, ο ζωμός κοτόπουλου και ο ζωμός λαχανικών είναι δύο ζωμοί που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο σύνολο των ριζότων. 
  3. Τρίτη και τελευταία προυπόθεση είναι το ανακάτεμα του ριζότου καθώς βράζει. Είναι πολύ σημαντικό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος να ανακατεύουμε συχνά το ριζότο ώστε το άμυλο του ρυζιού να ενσωματωθεί με τα υγρά και να μας δημιουργήσει το δέσιμο (χύλωμα) του ριζότου. 

Γνωρίζοντας λοιπόν αυτά τα τρία βασικά σημεία, τα υπόλοιπα είναι σχετικά εύκολα για το τέλειο ριζότο. Σοτάρουμε τα υλικά, προσθέτουμε το ρύζι, στη συνέχεια λίγο-λίγο το ζωμό μέχρι να βράσει το ρύζι και τέλος ανάλογα με το ριζότο, τελιώνουμε με κάποιο είδος τυριού ή με παγωμένο βούτυρο ή με κρέμα γάλακτος.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί