Το σωστό βράσιμο των λαχανικών

Το σωστό βράσιμο των λαχανικών

Το σωστό βράσιμο των λαχανικών είναι μία εύκολη διαδικασία η οποία όμως μπορεί να μας δώσει ένα πολύ λάθος αποτέλεσμα εάν δεν την κάνουμε σωστά.

Τα λαχανικά δεν είναι μόνο πολύ θρεπτικά, αλλά και πολύ νόστιμα, αν μαγειρευτούν σωστά. Με το σωστό βράσιμο μπορούμε να διατηρήσουμε όχι μόνο όμορφα στην όψη λαχανικά, αλλά και λαχανικά με όλα τους τα θρεπτικά συστατικά και που παράλληλα θα είναι και νόστιμα. Αν τα παραβράσουμε θα χαθούν κάποια από τα θρεπτικά τους συστατικά. Μερικά από αυτά μάλιστα, όπως ας πούμε το μπρόκολο αποκτούν και μια κιτρινισμένη, “άσχημη” όψη. Μη ξεχνάμε άλλωστε ότι είναι καλύτερο τα λαχανικά να έχουν “δάγκωμα” και να καταλαβαίνουμε τη γεύση τους παρά να είναι παραβρασμένα και ουσιαστικά να μην νιώθουμε τι ακριβώς τρώμε.

Με την σωστή μέθοδο βρασμού, εξασφαλίζουμε εύγεστο και ευπαρουσίαστο αποτέλεσμα, ενώ παράλληλα μπορούμε να έχουμε ανά πάσα στιγμή έτοιμα λαχανικά για διάφορες άλλες παρασκευές. Πρέπει εδώ, να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη τεχνική είναι ένα κλικ παραπάνω σε χρόνο από ότι το κλασικό μπλανσίρ.

Η διαδικασία αυτή είναι κατάλληλη για όλα τα πράσινα λαχανικά.

Είναι επίσης κατάλληλη και για το κουνουπίδι, το καρότο, τη σελινόριζα κλπ. όχι όμως και για τις πατάτες. Αυτές θα πρέπει να βράζουν σε χαμηλό βρασμό.

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό στη φωτιά και αλατίζουμε καλά. Η ποσότητα του νερού πρέπει να είναι αρκετή σε σχέση με την ποσότητα των λαχανικών που θα βράσουμε. Αυτό αποκτά λογική, εάν σκεφτούμε απλά ότι μόλις βάλουμε στην κατσαρόλα τα λαχανικά και αυτά είναι πολλά για το νερό που έχουμε βάλει, τότε ο βρασμός θα σταματήσει και θα αργήσει να επανέλθει. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι τα λαχανικά να μείνουν παραπάνω απ’ όσο πρέπει στο νερό και να χάσουν το πράσινο χρώμα τους.

Παραβρασμένο μπρόκολο.

Αφού βράσει καλά το νερό και κοχλάζει έντονα ρίχνουμε τα λαχανικά. Εδώ τώρα παίζουμε με τα λεπτά.  Ανάλογα με το πόσο μαλακό θέλουμε να είναι, τόσο περισσότερο το αφήνουμε. Εμείς προτείνουμε ανεπιφύλακτα τα 5-7 λεπτά!

Ένας καλός τρόπος για να έχουμε ομοιόμορφο βράσιμο σε όλα μας τα λαχανικά είναι να τα κόβουμε σε ίσα κομμάτια και να μην τα βάζουμε ολόκληρα.

Αφότου βράσουν, τα αποσύρουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Τα λαχανικά παρότι θα είναι εκτός βρασμού, στο εσωτερικό τους, θα συνεχίσουν να μαγειρεύονται. Οπότε μην ανησυχήσετε εάν σας φανούν στην αρχή λίγο σκληρά. Σε λίγη ώρα θα έχουν μαλακώσει και άλλο. Επίσης κάποιοι θα σας πουν να τα μαγειρεύετε παραπάνω και έπειτα να τα κρυώνετε κατευθείαν σε παγωμένο νερό. Ασφαλώς και αυτό ισχύει αλλα εγώ προσωπικά δεν το προτιμάω γιατί με αυτό τον τρόπο τα λαχανικά τραβάνε πολύ υγρασία.

Αφού τα βράσουμε και στραγγίξουν, αφήστε τα να κρυώσουν (εάν δεν θέλουμε να τα σερβίρουμε άμεσα). Στην συνέχεια τα μεταφέρουμε σε στεγνά δοχεία και τα συντηρούμε στο ψυγείο.

Τέλος, μπορούμε να κρατήσουμε το νερό από το βράσιμο μιας και είναι ένας πολύ εύγευστος και νόστιμος ζωμός (με εξαίρεση, ίσως, το νερό από το κουνουπίδι ή το μπρόκολο)!

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί