Καθώς έρχεται το καλοκαίρι φέρνει μαζί του κάποια από τα πιο ωραία εποχιακά φρούτα!! Ένα από αυτά είναι το πεπόνι για το οποίο θα μιλήσουμε σήμερα.
Το πεπόνι και η ιστορία του
Τα πεπόνια λέγεται ότι πρωτοεμφανίστηκαν στο Ιράν, και το 2400 π.Χ. εξαπλώθηκαν στην Αίγυπτο. Οι Ρωμαίοι και οι αρχαίοι Έλληνες τα έκαναν γνωστά στη Μεσόγειο. Στην Ιταλία έφτασαν γύρω στο 1700 π.Χ. ενώ στην Αμερική ταξίδεψαν με τον Κολόμβο το 1492.
Η καλλιέργειά τους
Τα πεπόνια στην Ελλάδα τα καλλιεργούμε κυρίως στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη. Την μεγαλύτερη παραγωγή πεπονιών στον κόσμο την έχει η Κίνα και ακολουθούν η Ισπανία, η Τουρκία, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ.
Ποικιλίες πεπονιών
Στην αγορά βρίσκουμε αρκετές ποικιλίες πεπονιών κάποιες πολύ γνωστές στο ευρύ κοινό και κάποιες παντελώς άγνωστες.
Πεπόνι Galia
Ξεκινώντας την περιήγησή μας συναντάμε το Galia. Το Galia είναι αυτό που προτιμούν οι περισσότεροι Έλληνες καταναλωτές. Έχει μέτριο μέγεθος και η σάρκα του είναι μαλακή. Η παραγωγή του ξεκινά από τα νότια της χώρας (Κρήτη), συνεχίζεται στο Αργός, την Ηλεία, την Αχαΐα και ολοκληρώνεται στη Θεσσαλία.
Πεπόνι αργίτικο
Συνεχίζουμε με το γνωστό σε όλους μας Αργίτικο πεπόνι. Είναι μία ποικιλία που έχει τόπο καταγωγής το Άργος ενώ πλέον καλλιεργείται και στο νομό Ηλείας αλλά και στο νομό Αχαΐας. Το χαρακτηριστικό του είναι το σχήμα του το οποίο μοιάζει με μπάλα του ράγκμπι. Είναι μεγαλύτερα από τα Galia!! Η φλούδα τους είναι σκληρή και η σάρκα τους τρυφερή. Το χρώμα της σάρκας είναι κίτρινο προς το πορτοκαλί.
Πεπόνι Cantaloupe
Το επόμενο πεπόνι έχει δικτυωτή φλούδα. Ο τόπος καταγωγής του είναι το Cantaloupa, μία πόλη στη Βόρεια Ιταλία. Το όνομα της πόλης έχει πάρει και το συγκεκριμένο πεπόνι το οποίο λέγεται cantaloupe. Η σάρκα του έχει έντονο πορτοκαλί χρώμα και είναι σφιχτή.
Πεπόνι Piel de Sapo
Η Ισπανική ποικιλία με το όνομα piel de sapo και το οβάλ σχήμα είναι η επόμενη ποικιλία. Η φλούδα είναι παχιά και σκούρα πράσινη ενώ η σάρκα σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα πεπόνια είναι λευκή και κάποιες φορές ανοιχτοπράσινη.
Πεπόνι tiger
Ένα ιδιαίτερο πεπόνι είναι το tiger. Η φλούδα του έχει διχρωμία κίτρινου-κόκκινου και η σάρκα του είναι λευκή. Λέγεται και Αρμένικο όμως το συναντάμε πολύ στην Ινδία.
Πεπόνι honeydew
Συνεχίζοντας συναντάμε το πεπόνι honey ή honeydew. Το συγκεκριμένο πεπόνι έχει οβάλ σχήμα, κίτρινη και παχιά φλούδα. Η σάρκα του είναι σφιχτή χρώματος ανοιχτού κίτρινου που τείνει να πρασινίζει όσο φτάνει προς την φλούδα.
Πεπόνι perlina
Μία άλλη ποικιλία είναι το perlina Τρικάλων. Καλλιεργείται στα Τρίκαλα, η σάρκα έχει πορτοκαλί χρώμα και είναι σφιχτή.
Πεπόνι Ζακύνθου
Μία ακόμα παλιά ποικιλία είναι αυτό της Ζακύνθου ή φετωτό. Είναι ένα μεγάλο σε μέγεθος πεπόνι το οποίο καλλιεργείται κυρίως σε παραλιακές εκτάσεις. Η φλούδα του έχει χρώμα κίτρινο και η σάρκα ανοιχτό κίτρινο.
Πεπόνι άνυδρο Πάρου
Τέλος έχουμε το άνυδρο Πάρου, μια ποικιλία ξερική που βρίσκουμε συνήθως μόνο στην Πάρο. Η σάρκα είναι σφιχτή και έχει ένα έντονο πορτοκαλί χρώμα.
Εκτός από όλα τα παραπάνω συναντάμε και δύο ποικιλίες χειμωνιάτικες
Ονομάζονται χειμωνιάτικες λόγω του ότι η συγκομιδή τους γίνεται τον Σεπτέμβριο και διατηρούνται και τους χειμερινούς μήνες.
Θρακιώτικο πεπόνι
Η πρώτη ποικιλία είναι το Θρακιώτικο. Το Θρακιώτικο πεπόνι ήρθε σε σπόρους από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας όπου και το καλλιέργησαν στη Θράκη. Η σάρκα του είναι λευκή και η φλούδα του κίτρινη. Το πλεονέκτημά του είναι ότι διατηρείται όλο το χειμώνα.
Το πεπόνι Μπικίρι
Η δεύτερη χειμωνιάτικη ποικιλία είναι το Κατσάμπα ή μπικίρι. Είναι ιθαγενές της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς. Η φλούδα του είναι γκριζοπράσινη και η σάρκα κίτρινη. Διατηρούνται για 3 μήνες. Οι κάτοικοι του Ιονίου το τρώνε το δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων.
Ερευνώντας θεωρώ πως θα βρεθούν πολλές ακόμα ποικιλίες, οπότε βάζω μία άνω τελεία με την πεποίθηση ότι αυτή η λίστα θα μεγαλώσει και άλλο!!
Comments are closed.