Παρασκευάζεται από ολόκληρο χοιρινό φιλέτο. αλάτι , μπαχαρικά και κόκκινο κρασί

Το νούμπουλο φουμικάδο

Το νούμπουλο (nombolo) φουμικάδο είναι παραδοσιακό αλλαντικό της Κέρκυρας. Παρασκευάζεται από ολόκληρο χοιρινό φιλέτο, αλάτι, μπαχαρικά και κόκκινο κρασί. Ανήκει στα ΠΟΠ προιόντα της ελληνικής επικράτειας.

Το “προσούτο της Κέρκυρας” είναι από τα πιο φινετσάτα αλλαντικά της χώρας μας. Όπως είπαμε, φτιάχνεται από ολόκληρο χοιρινό φιλέτο το οποίο πρώτα μαρινάρεται σε χοντρό αλάτι και στη συνέχεια σε κόκκινο κρασί. Καρυκεύεται με πιπέρια και ρίγανη και έπειτα περνάει σε φυσικό χοιρινό έντερο. Στο τέλος, καπνίζεται σε αρωματικά φυτά όπως φασκόμηλο, δάφνη, θυμάρι, δρυς, φλισκούνι και μυρτιά και αφήνετε να ωριμάσει στον αέρα.

Το κάπνισμά του είναι πολύ ελαφρύ, σχεδόν αδιόρατο και κρατά τη φρεσκάδα των αρωματικών φυτών ώστε στο τέλος, να μην καλύπτουν αυτά τη γεύση του χοιρινού.

Το κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες (με χαρακτηριστικό το υπέροχο ροζέ χρώμα τους) σαν το προσούτο ώστε να νοιώθουμε ιδανικά τη γεύση του. Ταιριάζει σε ένα ξεχωριστό πιάτο αλλαντικών αλλά και με τηγανητά αβγά ή στραπατσάδα. Είναι επίσης υπέροχο σε ένα ριζότο ή σε μια μακαρονάδα ή ακόμα και σκέτο πάνω σε λεπτές φέτες από φρέσκο ψωμί. Σίγουρα όμως ο συνδυασμός του με την παραδοσιακή συκομαΐδα ή το κουμ-κουάτ είναι μοναδική εμπειρία.

Στην Βενετσιάνικη ιδιωματική διάλεκτο εμφανίζεται το «Taglio di Nombolo» το οποίο παρασκευαζόταν από κιλότο μοσχαριού. Αυτή ήταν μάλλον η πρώιμη συνταγή καθώς στην συνέχεια η παρασκευή του γινόταν μόνο με χοιρινό κρέας.

Τα παλιά χρόνια οι γεωργοί του νησιού ήταν υποχρεωμένοι να προσφέρουν χαριστική εισφορά στους γαιοκτήμονες η οποία περιλάμβανε μεταξύ άλλων και το νούμπουλο. Την ίδια περίοδο φαίνεται ότι ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο και το εμπόριο του. Η πώληση γινόταν σε χώρο υπαίθριας πώλησης στο λιμάνι της Κέρκυρας μέσα σε ψάθινα κάνιστρα, πάνω σε φύλλα συκιάς, στολισμένα με άνθη και κλαδιά λυγαριάς.

Παλιά αγορά της Κέρκυρας

Η Κερκυραϊκή Εταιρεία Κρεάτων παράγει όχι μόνο χοιρινό νούμπουλο φουμικάδο αλλά και μοσχαρίσιο. Δοκιμάστε τα κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες και συνδυάστε τα ιδανικά με κρασί και κερκυραϊκή μπύρα καθώς και σε συνδυασμούς όπως αυτούς που αναφέρουμε και παραπάνω.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί