Το έθιμο της Βασιλόπιτας

Το έθιμο της Βασιλόπιτας

Από πότε κρατεί το έθιμο της Βασιλόπιτας και πως έφτασε στο σήμερα;

Υπάρχουν αρκετές εκδοχές για το έθιμο της Βασιλόπιτας που έρχονται από πολύ παλιά

Σύμφωνα με τη Χριστιανική παράδοση, ο Άγιος Βασίλειος ήταν επίσκοπος Καισαρείας. Ο τότε ύπαρχος της Καππαδοκίας πήγε να εισπράξει φόρους από τους κατοίκους. Οι διαθέσεις του ήταν άγριες με αποτέλεσμα να τους φοβίσει. Οι κάτοικοι ζήτησαν την προστασία του επισκόπου τους.  

Ο επίσκοπος τους είπε να μαζέψουν ότι πολύτιμα αντικείμενα είχαν ώστε να τα προσφέρουν στον ύπαρχο. Έτσι και έγινε. Ήταν παραμονή Πρωτοχρονιάς και ο επίσκοπος ετοιμαζόταν να πάει στον ύπαρχο. Τότε, εμφανίστηκε ένας άγιος και του είπε να φύγει χωρίς να πάρει τίποτα μαζί του.

Τα πολύτιμα αντικείμενα έπρεπε να επιστραφούν πάλι στους ιδιοκτήτες τους. Αυτό όμως ήταν πρακτικά αδύνατο. Τότε, με τη συμβουλή του Αγίου, ζυμώθηκαν μικρές πίτες (πλακούντια) και μέσα σε αυτές τοποθετήθηκε από ένα πολύτιμο αντικείμενο. Όταν έγινε η διανομή στους κατοίκους σαν από θαύμα, έτυχε στον καθένα ότι είχε δώσει. Μετά απ’ αυτό, η παράδοση λέει πως κάνουμε στη γιορτή του Αγίου Βασίλειου, πίτες στις οποίες έχουμε τοποθετήσει νομίσματα.

Μία άλλη εκδοχή μας γυρίζει στα ρωμαϊκά αυτοκρατορικά χρόνια και στα ‘’Σατουρνάλια’’ όπου πολλά έθιμα έχουν διατηρηθεί μέχρι και σήμερα. Κάποια απ’ αυτά είναι η ανταλλαγή δώρων, η χαρτοπαιξία και η βασιλόπιτα. Κατά τη διάρκεια των Σατουρνάλιων προσφέρονταν δώρα και πίτες μέσα σε χρυσά φύλλα.

Όποια εκδοχή και να κρατήσουμε το έθιμο της Βασιλόπιτας ήρθε και έμεινε. Έγινε σύμβολο της πρωτοχρονιάς, συνδέθηκε με τη γιορτή του Αγίου Βασιλείου και καθιερώθηκε στην καρδιά μας.

Το έθιμο λέει πως τη Βασιλόπιτα την κόβει και την μοιράζει ο νοικοκύρης του σπιτιού, αφού πρώτα τη σταυρώσει τρεις φορές. Τα κομμάτια μοιράζονται στα μέλη της οικογένειας και στους φιλοξενούμενους που παρευρίσκονται εκείνη τη στιγμή. Τα πρώτα κομμάτια της πίτας ξεχωρίζονται και ονοματίζονται για τον Χριστό, την Παναγία και για το σπίτι.

Σε κάποιες αγροτικές περιοχές αντί για νόμισμα τοποθετούσαν ένα κομματάκι άχυρο ή ένα κλαδάκι ελιάς. Όποιος το έβρισκε θα είχε την καινούργια χρονιά, καλή σοδειά κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Τη Βασιλόπιτα τη βρίσκουμε κυρίως σε δύο μορφές.

Μπορεί να τη δούμε σε μορφή κέικ ή σε μορφή τσουρεκιού. Αν τη φτιάξουμε κέικ, η ζάχαρη άχνη είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Βασιλόπιτας. Το φλουρί δεν μπορεί να λείπει από μέσα και ο τυχερός που θα το βρει, θα είναι ο τυχερός της χρονιάς.

Η συνταγή που σας προτείνουμε για Βασιλόπιτα βρίσκεται εδώ.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί