Τουρσί τζίντζερ

Τουρσί τζίντζερ (pickled sushi ginger) ή (gari)

To τουρσί τζίντζερ το συναντάμε συνήθως παρέα με σούσι. Είναι ιδανικό για να καθαρίσει τον ουρανίσκο αλλά και να ενισχύσει τις υπόλοιπες γεύσεις. Κρίνεται απαραίτητο συνοδευτικό ενός γεύματος σούσι. Το πλεονέκτημά του είναι ότι δεν αφήνει καθόλου επίγευση στο στόμα ενώ η γεύση του είναι γλυκιά και πικάντικη.

Το συναντάμε σε δύο μορφές που έχουν να κάνουν με το χρώμα του αλλά και με την τρυφερότητα του. Η πρώτη μορφή είναι χρώματος ροζ και η δεύτερη χρώματος μπεζ.

Το χρώμα του καθορίζεται κατά κύριο λόγο από το ίδιο το τζίντζερ και πιο αναλυτικά από την ‘’ηλικία’’ και την ποικιλία του.

Δείτε πληροφορίες για το τζίντζερ εδώ

Το νεαρό τζίντζερ έχει στις άκρες του ένα ανοιχτό ροζ χρώμα. Αυτό το ροζ χρώμα καθώς γίνεται η διαδικασία του fermentation περνάει σε όλα τα λεπτοκομμένα τζίντζερ δίνοντάς τους αυτό το υπέροχο ανοιχτό ροζ αποτέλεσμα. Το νεαρό τζίντζερ έχει λεπτή φλοίδα η οποία καθαρίζεται εύκολα με τα δάχτυλα. Η υφή του είναι τρυφερή και η γεύση του ήπια.

Τουρσί τζίντζερ βέβαια, μπορούμε να κάνουμε και με ώριμο τζίντζερ. Το αποτέλεσμα που θα έχουμε όμως θα είναι χρώματος μπεζ.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν τουρσί τζίντζερ τα οποία έχουν χρωματιστεί με τεχνικές χρωστικές ουσίες.

Πως φτιάχνουμε τουρσί τζίντζερ με ξύδι

Αρχικά ξεφλουδίζουμε το τζίντζερ (250γρ.) και στη συνέχεια το κόβουμε σε λεπτές φέτες. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε 250ml νερό και 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι. Φέρνουμε σε σημείο βρασμού και το ρίχνουμε στα κομμένα τζίντζερ. Αφήνουμε τα κομμάτια τζίντζερ για 5 λεπτά μέσα στο αλατόνερο και εν συνεχεία τα στραγγίζουμε. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε πάλι 250ml νερό με 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη αυτή τη φορά. Φέρνουμε σε σημείο βρασμού και το βάζουμε σε ένα βάζο μαζί με τα τζίντζερ. Προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας ξύδι, κλείνουμε το βάζο και αφήνουμε να κρυώσει. Τοποθετούμε στο ψυγείο το βάζο και το αφήνουμε τουλάχιστον για 3 μέρες.

Πως φτιάχνουμε τουρσί τζίντζερ με κρασί

Εκτός από ξύδι μπορούμε να φτιάξουμε τουρσί και με κόκκινο κρασί. Η χρήση του κόκκινου κρασιού θα κάνει το προϊόν πιο αρωματικό. Για να φτιάξουμε τουρσί με κόκκινο κρασί χρειαζόμαστε 3 ρίζες τζίντζερ, 25γρ. ζάχαρη, 30γρ. ξύδι, 10γρ. αλάτι, 120γρ. νερό και 80γρ. κόκκινο κρασί. Η διαδικασία που ακολουθούμε είναι η εξής: Αρχικά καθαρίζουμε και κόβουμε σε λεπτές φέτες το τζίντζερ. Το τοποθετούμε σε ένα βάζο. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Προσθέτουμε το υγρό στο βάζο με τα κομμένα τζίντζερ και κλείνουμε με το καπάκι. Αφήνουμε να κρυώσει και στη συνέχεια το βάζουμε στο ψυγείο. Μετά από τρεις μέρες είναι έτοιμο για κατανάλωση.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί