Τουρνεντό (tournedos)

Τουρνεντό (tournedos)

Τα Τουρνεντό (tournedos) είναι μικρά στρογγυλά κομμάτια βόειου κρέατος.

Κόβονται από το τελικό τμήμα του βοδινού φιλέτου και ζυγίζουν 100-150 γραμμάρια το καθένα.

Επειδή τα τουρνεντό είναι άπαχα, συνήθως τα τυλίγουμε σε μπέικον ή σε λαρδί για να διατηρηθούν τρυφερά κατά το μαγείρεμα.  

Τα τουρνεντό γίνονται συνήθως σοτέ ή στη σχάρα και τις περισσότερες φορές σερβίρονται ως ζεύγος.

Εκτός από το βόειο κρέας, τα τουρνέντο μπορούν να κοπούν από χοιρινό, από μοσχαρίσιο κρέας, από ψάρι και από άλλα τρόφιμα.

Ο όρος χρησιμοποιείται για να δημιουργηθεί ένα είδος διατροφής το οποίο είναι τρυφερό σε υφή και στρογγυλό σε σχήμα.

Για να διατηρηθεί το στρογγυλεμένο σχήμα συγκρατείτε με κορδόνι.

Σερβίρεται με σάλτσες και πολλές φορές με ψωμί το οποίο είναι και αυτό στρογγυλεμένο.

Φαγητά που σχετίζονται με τα τουρνεντό είναι το Tournedos Oscar και το Tournedos Rossini ή το Tornedos a la Rossini, όπως είναι επίσης γνωστό.

Tornedos a la Rossini
Tornedos a la Rossini

Το Tornedos Oscar είναι ένα μοσχαρίσιο φιλέτο το οποίο το σοτάρουμε και το σερβίρουμε σε ένα φρυγανισμένο κομμάτι ψωμιού, με στρογγυλό σχήμα που έχει μέγεθος παρόμοιο με το κομμένο βόειο κρέας. Στη συνέχεια, το κρέας γαρνίρεται με κρέας καβουριών, σπαράγγια και καλύπτεται με σάλτσα Μπεαρνέζ.

Το Tournedos Rossini είναι μοσχαρίσιο κρέας το οποίο σοτάρετε σε βούτυρο κλαριφιέ και συνδυάζεται με μια φέτα συκωτιού χήνας (φουά γκρα). Η προσθήκη μίας λεπτής φλούδας από τρούφα ενισχύει τη γεύση. Τέλος το όλο πιάτο δένει με μία σάλτσα Μαδέρα.

Το όνομά του το πήρε από τον Ιταλό συνθέτη Gioachino Antonio Rossini ο οποίος αγαπούσε αυτό το πιάτο.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Comments are closed.