Τουλουμοτύρι

Τουλουμοτύρι

Σήμερα θα μιλήσουμε για το τουλουμοτύρι. Η λέξη τουλουμοτύρι είναι σύνθετη καθώς αποτελείται από τις λέξεις τουλούμι και τυρί.

Το τουλούμι είναι ασκός φτιαγμένος από τομάρι ζώου. Τα παλαιότερα χρόνια τουλουμτζήδες έφτιαχναν τουλούμια για να αποθηκεύουν και να μεταφέρουν λάδι, κρασί αλλά και να πήζουν τυρί. Καθώς ψυγεία δεν υπήρχαν αυτός ο τρόπος βοήθαγε στη συντήρηση του τυριού.

Η όλη διαδικασία για την κατασκευή του τουλουμιού ξεκινάει στο τέλος της Άνοιξης. Αφού σφαχτεί το αρνί γδέρνουν το ζώο και κρατάνε το τομάρι. Στη συνέχεια το αλατίζουν σχολαστικά σε όλα του τα σημεία και το αφήνουν για 10 μέρες περίπου ώστε να ψηθεί με το αλάτι. Στη συνέχεια το αφήνουν στον ήλιο 1 με 2 μέρες ώστε να ξεραθεί τελείως. Το επόμενο βήμα είναι να το κουρέψουν. Για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να το βρέξουν ώστε να μαλακώσει. Το κουρεύουν αφήνοντας 3 χιλιοστά μαλλί.

Το μαλλί είναι αυτό που θα λειτουργήσει ως μόνωση ανάμεσα στο δέρμα και στο τυρί

Αφότου γίνουν τα πρώτα βήματα ακολουθεί το καλό πλύσιμο στη θάλασσα. Σκοπός του πλυσίματος είναι να καθαρίσει καλά από τις τρίχες που είναι κολλημένες στο δέρμα. Αν δεν γίνει αυτό υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κολλήσουν και να ανακατευτούν οι τρίχες στο τυρί.

Στη συνέχεια κρεμάνε το δέρμα ώστε να στραγγίσει. Όταν θα έχει στεγνώσει δένουν τα δύο μπροστινά πόδια της προβιάς και εν συνεχεία με σκοινί κλείνουν τον ασκό πλέκοντάς τον. Αφήνουν μόνο ένα άνοιγμα από το οποίο θα γεμίσει το τουλούμι με τυρί. Όταν θα έχουν κλείσει καλά όλες οι τρύπες, γυρνάμε το τουλούμι ώστε να έρθει το μέσα, έξω. Μετά από αυτό οι τρίχες θα βρίσκονται στο εσωτερικό του ασκού, ενώ το δέρμα στο εξωτερικό.

Το τυρί με το οποίο θα γεμίσει το τουλούμι είναι ένα είδος φέτας. Φτιάχνεται από αγελαδινό και πρόβειο γάλα και ονομάζεται φλέγκα. Με αυτό το τυρί γεμίζουν το τουλούμι μέχρι να φουσκώσει καλά και να μην χωράει άλλο. Στη συνέχεια δένεται το άνοιγμα και αλατίζεται εξωτερικά το τουλούμι. Τοποθετείται σε δροσερό μέρος όπου αερίζεται καλά. Εκεί θα μείνει για δύο με τρεις μήνες.

Τουλουμοτύρι φτιάχνουν στην Κέα, στη Λέσβο, στη Λευκάδα, στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί