Σήμερα θα μιλήσουμε για το ramen και την ιστορία του!!
Το Ramen είναι μια σούπα με ζυμαρικά που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία το 1910, όταν οι Κινέζοι μάγειρες συνδύασαν τα noodles με έναν αλμυρό ζωμό. Αυτά τα σγουρά noodles είχαν έντονο κίτρινο χρώμα και ήταν πιο ελαστικά από τα ιαπωνικά noodles που παρασκευάζονταν εκείνη την εποχή. Η ζύμη των noodles ζυμώθηκε με ένα μεταλλικό νερό με ανθρακικό νάτριο που ονομάζεται kansui.
Το 1958, προήλθε το όνομά του από την προφορά της κινεζικής λέξης lamian (τραβηγμένα noodles), και την ίδια χρονιά, η Nissin Foods παρήγαγε την πρώτη στιγμιαία έκδοση noodles με ζωμό που είχε γεύση κοτόπουλο και που ονομάστηκε Chickin Ramen. Λίγο αργότερα, το πιάτο άρχισε να εξάγεται σε όλο τον κόσμο.
Το Ramen πρέπει να μαγειρεύεται al dente και να τρώγεται γρήγορα όσο είναι ακόμα ζεστό. Δεν συνιστάται να αφήνετε τα νουντλς να κάθονται στον ζωμό για πολλή ώρα, καθώς τείνουν να γίνονται πολύ μαλακά και χυλώδη.
Το πιάτο μπορεί να είναι είτε kotteri (πλούσιο) είτε assari/paitan (ελαφρύ), ανάλογα με τη βαρύτητα του ζωμού που συνήθως φτιάχνεται από κόκαλα ζώων ή αποξηραμένα θαλασσινά ανακατεμένα με κρεμμύδια, σκόρδο, τζίντζερ, πράσα και μανιτάρια.
Δύο πιο διάσημα είδη ramen είναι το ramen του Kyushu, που παρασκευάζεται με ζωμό από βραστό χοιρινό κόκκαλο (ο οποίος ονομάζεται tonkotsu) και γαρνιτούρα χοιρινό σε φέτες, και το ramen του Hokkaido, που παρασκευάζεται με ένα παραδοσιακό καρύκευμα που ονομάζεται κόκκινο miso.
Οι ζωμοί που χρησιμοποιούνται για τα ramen είναι:
- Shoyu (Σάλτσα σόγιας) : Διαυγής καφέ ζωμός αρωματισμένος με σάλτσα σόγιας.
- Shio (Αλάτι) : Διαυγής και ελαφρύς ζωμός, συνήθως καρυκευμένος με αλάτι.
- Miso : Πλούσιος, χορταστικός ζωμός αρωματισμένος με ζυμωμένη πάστα σόγιας.
- Tonkotsu : Κρεμώδης, αδιαφανής ζωμός από βραστά κόκαλα χοιρινού κρέατος.
Τα noodles είναι φτιαγμένα από αλεύρι σίτου, νερό, αλάτι και (αλκαλικό μεταλλικό νερό), που τους δίνει την ξεχωριστή υφή και το κίτρινο χρώμα τους. Το πάχος και η υφή τους μπορεί να διαφέρουν.
Διάφορες παραλλαγές ramen
- Sapporo: (Hokkaido): Γνωστό για το miso ramen του, που ολοκληρώνεται με γλυκό καλαμπόκι, βούτυρο, φύτρα φασολιών και μερικές φορές θαλασσινά.
- Hakata: (Fukuoka): Διάσημο για το tonkotsu ramen του, που χαρακτηρίζεται από έναν παχύρρευστο, κρεμώδη ζωμό από χοιρινό κόκκαλο και λεπτά, ίσια noodles.
- Τόκιο: Συνήθως διαθέτει ζωμό με βάση το shoyu με σγουρά νουντλς.
- Κιτακάτα: (Φουκουσίμα): Γνωστό για τα παχιά, επίπεδα νουντλς σε ζωμό σάλτσας σόγιας, που συχνά γαρνίρεται με χοιρινό και πράσινα κρεμμύδια.
Το Ramen είναι ένα ευέλικτο και αγαπημένο πιάτο που συνδυάζει πλούσιες γεύσεις και ποικίλες υφές. Μπορούμε να το απολαύσουμε είτε σε εξειδικευμένο εστιατόριο είτε στο σπίτι.
Comments are closed.