Τι είναι τα τάπας (tapas) και τα πίντσος (pinchos) και ποια η διαφορά τους

Τι είναι τα τάπας (tapas) και τα πίντσος (pinchos) και ποια η διαφορά τους

Τι είναι τα τάπας (tapas) και τα πίντσος (pinchos) και ποια είναι η διαφορά τους είναι το θέμα που θα αναλύσουμε σήμερα.

Προτού απαντήσουμε στο ερώτημα για το ποια είναι η διαφορά μεταξύ τάπας (tapas) και πίντσος (pinchos) θα μιλήσουμε για το τι είναι το καθένα.

Θα ξεκινήσουμε από τα tapas τα οποία είναι και τα πιο γνωστά.

Τάπας ονομάζουμε μία μικρή μερίδα φαγητού η οποία σερβίρεται για να συνοδεύσει ένα ποτό. Η προέλευσή του είναι από την Νότια Ισπανία και πιο συγκεκριμένα από την Ανδαλουσία. Συνοδεύουν το ποτό είτε το μεσημέρι είτε νωρίς το απόγευμα. Είναι γνωστή μία φράση που λέει ‘’να τρώτε όταν πίνετε και να πίνετε όταν τρώτε.  

Η λέξη tapas προέρχεται από το ισπανικό ρήμα tapar που σημαίνει ‘’κάλυμμα’’. Οι πότες της περιοχής κάλυπταν τα ποτήρια τους με φέτες ψωμί για να κρατήσουν έξω τις μύγες αλλά και την σκόνη. Τα κλασικά tapas αποτελούνταν από ελιές, οστρακοειδή ή αντζούγιες.

Πλέον tapas βρίσκουμε σε μεγάλη ποικιλία με τη δημοτικότητα τους να έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Ισπανίας.

Pinchos ονομάζουμε ένα μικρό μέρος φαγητού το οποίο σερβίρεται συνήθως με οδοντογλυφίδα ή μικρό ξυλάκι. Τρώγεται με το χέρι και όχι με μαχαιροπίρουνο.

Η προέλευσή του είναι από τη βόρεια Ισπανία και την περιοχή των Βάσκων. Η λέξη ‘’pincho’’ προέρχεται από το ρήμα ‘’to pinchar’’ που σημαίνει «να τρυπήσει». Στη γλώσσα Bask ένα pincho γράφεται ως «pintxo». Υπάρχουν πολλοί συνδυασμοί pinchos με το χαρακτηριστικό τους να είναι ένα ψωμάκι με ένα υλικό από πάνω και όλο αυτό καρφωμένο με μία οδοντογλυφίδα.

Υπάρχουν αμέτρητες ποικιλίες pinchos τα οποία είναι είτε ζεστά είτε κρύα

Τα pinchos σερβίρονται και αυτά όπως και τα tapas σε μπαράκια, όπου σε κάποια πωλούνται σε τιμή τεμαχίου και σε κάποια άλλα δίνονται με κάθε νέο ποτό που παραγγέλνετε.

Οι διαφορές που έχουν τα tapas με τα pinchos είναι αρχικά η προέλευσή τους. Το ένα προέρχεται από τη Νότια και το άλλο από τη Βόρεια Ισπανία. Η σημαντική όμως διαφορά είναι το μέγεθός τους και ο τρόπος που τα καταναλώνουμε καθώς τα pinchos τρώγονται με το χέρι.  

Δείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για την ελιά του Άσκολι και την ιστορία της

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί