ρετσέλι

Τι είναι ρετσέλι;

Με τον όρο ρετσέλι εννοούμε ένα γλυκό το οποίο θυμίζει κάτι ανάμεσα σε γλυκό κουταλιού και μαρμελάδα.

Είναι ένα παραδοσιακό γλυκό το οποίο φτιάχνεται στη Θεσσαλία, έχει καταγωγή από τη Μικρά Ασία και την ποντιακή παράδοση.

Όπως είπαμε παραπάνω είναι ένας συνδυασμός γλυκού κουταλιού και μαρμελάδας. Κι αυτό γιατί έχει μέσα ολόκληρα κομμάτια φρούτων όπως τα γλυκά κουταλιού με την υφή του όμως να είναι σαν αυτή της μαρμελάδας.

Πως δημιουργήθηκε το ρετσέλι

Τα παλαιότερα χρόνια τα φρούτα του καλοκαιριού ήταν σε αφθονία. Έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να συντηρηθούν, ώστε να μπορούν να καταναλωθούν το φθινόπωρο και το χειμώνα όπου τα φρούτα αυτές τις δύο εποχές ήταν λιγότερα.

Τα φρούτα με τα οποία φτιάχνουμε συνήθως ρετσέλι είναι τα σταφύλια, το σύκο, τα κυδώνια, το καρπούζι αλλά και η γλυκιά κολοκύθα. Με τη γλυκιά κολοκύθα μπορεί να γίνει και συνδυασμός μαζί με καρπούζι. Από το καρπούζι χρησιμοποιείται η φλούδα του, καθαρισμένη από την εξωτερική επιφάνεια.

Πως τρώγεται το ρετσέλι

Το ρετσέλι τρώγεται συνήθως όπως η μαρμελάδα. Το απλώνουμε σε μία φέτα ψωμιού στην οποία πρώτα έχουμε αλείψει μία στρώση από βούτυρο. Βέβαια δεν μπορούμε να αποκλείσουμε αυτούς που θέλουν να το γευτούν με το κουτάλι. Μία άλλη γευστική πρόταση είναι να το προσθέσετε σε γιαούρτι είτε με δημητριακά είτε σκέτο.

Πως φτιάχνεται το ρετσέλι

Για να φτιάξουμε ρετσέλι χρησιμοποιούμε συνήθως καλοκαιρινά φρούτα. Αρχικά σιγοβράζουμε τα φρούτα σε νερό. Στη συνέχεια προσθέτουμε ζάχαρη και χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το βράσιμο. Παρατηρούμε ότι το γλυκό αρχίζει και δένει. Μόλις δέσει, το μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια.

Κατά τη διάρκεια του βρασμού μπορούμε να προσθέσουμε αρμπαρόριζα, βανίλια, αστεροειδή γλυκάνισο ή ότι άλλο πιστεύετε ότι μπορεί να δώσει μία διαφορετική νότα στο γλυκό.

Εκτός από ζάχαρη, το ρετσέλι μπορούμε να το φτιάξουμε και με πετιμέζι. Η διαδικασία είναι η ίδια, απλά αντί για ζάχαρη βάζουμε πετιμέζι και ολοκληρώνουμε τη συνταγή.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί