Λαλάγγια

Τα λαλάγγια

Μέρες Χριστουγέννων και στο μυαλό μας εκτός από τα παραδοσιακά γλυκίσματα όπως τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, έρχονται και τα λαλάγγια.

Τα λαλάγγια δεν λείπουν από κανένα σπίτι τις ημέρες των γιορτών

Τα λαλάγγια ή τηγανίτες ή τηγανίδες είναι τραγανές λωρίδες ζύμης τηγανισμένες σε ελαιόλαδο. Φτιάχνονται παραδοσιακά στη Πελοπόννησο και πιο συγκεκριμένα στη Μεσσηνία και στη Μάνη. Το σχήμα τους ποικίλει, τα βρίσκουμε είτε σαν μπαστουνάκια είτε κυκλικά ή αστεράκια ή ακόμα και σε μορφή Σταυρού.

Η παρασκευή της συνταγής είναι οικογενειακή υπόθεση. Μάνα, κόρη και γιαγιά τα φτιάχνουν συνήθως την παραμονή των Χριστουγέννων με τις Μανιάτισσες να αφιερώνουν το πρώτο τους ζυμαράκι στον Χριστό δίνοντάς του και σχήμα σταυρού. Εκτός από τα σπίτια, φτιάχνονται επίσης σε φούρνους, ζαχαροπλαστεία αλλά και σε εκδηλώσεις που γίνονται σε πολιτιστικούς χώρους.

Το έθιμο λέει πως κάθε σπίτι πρέπει να έχει λαλάγγια όπως επίσης και να προσφέρει σε αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να τα φτιάξουν.

Υπάρχουν λαλάγγια νηστίσιμα και μη. Συνήθως στη Μάνη τα φτιάχνουν νηστίσιμα ενώ στη Μεσσηνία προσθέτουν αυγό και γάλα στη ζύμη. Σε κάποιες περιοχές προσθέτουν μέσα στη ζύμη χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού. Πολλοί είναι αυτοί που τα πασπαλίζουν με ζάχαρη και κανέλα ενώ άλλοι περιχύνουν μέλι και μπόλικα καρύδια.

Σερβίρονται ως μεζές για ούζο μαζί με ελιές και τυρί ενώ όταν σερβίρονται σαν γλυκό τα πασπαλίζουμε με κανέλα και μέλι.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί