Ταξινόμηση λαχανικών

Ταξινόμηση λαχανικών

Καθώς γνωρίσαμε πως γίνεται το σωστό βράσιμο των λαχανικών, ήρθε η στιγμή να μάθουμε τι εννοούμε με τον όρο ταξινόμηση λαχανικών. Σε ποια κατηγορία ανήκει το κάθε λαχανικό, πως συντηρούνται και ποια διαδικασία ακολουθούμε για να βράσουμε το κάθε λαχανικό χωριστά.

Αρχικά, ξεκινάμε την ταξινόμηση λαχανικών με βάση το μέρος που μεγαλώνουν τα φυτά. Έχουμε λοιπόν:

  • τα λαχανικά που μεγαλώνουν κάτω από τη γη
  • τα λαχανικά που μεγαλώνουν πάνω από τη γη

Ξεκινώντας από αυτά που μεγαλώνουν κάτω από τη γη τα χωρίζουμε σε τρεις κατηγορίες

  • ρίζες
  • κόνδυλοι
  • βολβοί

Στις ρίζες ή αλλιώς ριζωματώδη λαχανικά ανήκουν τα παντζάρια, το καρότο, το παστινάκη, το ραπανάκι, η ρέβα, το γουλί και η γλυκοπατάτα.

Στους κονδύλους ανήκουν η πατάτα, η αγκινάρα Ιερουσαλήμ, το κολοκάσι και το γιαμ.

Στα βολβώδη λαχανικά ανήκουν το κρεμμύδι, το σκόρδο και το πράσο.  

Αντίστοιχα τα λαχανικά που μεγαλώνουν πάνω από τη γη χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες

  • φύλλα
  • στελέχη ή κορμοί
  • ανώριμα άνθη
  • σπόροι
  • καρποί

Στα φυλλώδη λαχανικά ανήκουν το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μαρούλι, το σπανάκι, το ραδίκι, το αντίδι, το σέλινο, ο μαϊντανός, ο μάραθος και το σέσκουλο.

Στα στελεχώδη λαχανικά ανήκουν το σπαράγγι, οι άγριες αγκινάρες το σέλινο και το ραβέντι.

Στα ανώριμα άνθη ανήκουν η αγκινάρα, το κουνουπίδι και το μπρόκολο.

Στα λαχανικά προερχόμενα από σπόρους βρίσκουμε τα μπιζέλια, τα φρέσκα μαυρομάτικα φασόλια, τα φρέσκα κουκιά και τα φασόλια.

Τέλος, έχουμε τα καρπώδη λαχανικά στα οποία ανήκουν το αγγούρι, η κολοκύθα, το κολοκύθι, η μπάμια, η μελιτζάνα, η ντομάτα, η πιπεριά και το αβοκάντο.

Συντήρηση λαχανικών

Τα λαχανικά δεν θα πρέπει να πλένονται πριν από την αποθήκευσή τους διότι μετά το πλύσιμο τους θα έχουν περισσότερη υγρασία γεγονός που μπορεί να προκαλέσει καφέ κηλίδες και μαρασμό. 

Αντιθέτως, αν στεγνώσουμε τα λαχανικά πολύ καλά θα τους στερήσουμε την απαιτούμενη υγρασία που χρειάζονται για να μην αφυδατωθούν.  

Είναι καλύτερα να διατηρούνται άπλυτα και να πλένονται λίγο πριν καταναλωθούν.

Τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μαρούλι και το λάχανο, πρέπει να αποθηκεύονται σε σφραγισμένες πλαστικές σακούλες στο συρτάρι. Οι σακούλες αποτρέπουν την απώλεια υγρασίας και το κρύο κρατά τα φύλλα φρέσκα, χωρίς κίνδυνο να μαραθούν.

Τα ριζώδη λαχανικά, όπως καρότα και γογγύλια, πρέπει να αποθηκεύονται σε πλαστικές σακούλες με τρύπες. Αυτό θα τους προσφέρει των απαιτούμενο αερισμό ώστε να συντηρηθούν καλύτερα. Πρέπει να αφαιρείται το πάνω μέρος της κάθε ρίζας. Τα φύλλα απορροφούν όλη την υγρασία την οποία χρειάζονται οι ρίζες για να διατηρούνται τραγανές.

Γενικός κανόνας

Τα λαχανικά που μεγαλώνουν κάτω από τη γη για να τα βράσουμε τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα με κρύο νερό ενώ τα λαχανικά που μεγαλώνουν πάνω από τη γη τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα μόλις το νερό βράσει.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί