Το ταμπάσκο (Tabasco) είναι ένας τύπος καυτερής σάλτσας που φτιάχνεται από πιπεριές ταμπάσκο, ξύδι και αλάτι. Είναι γνωστή για την έντονη και πικάντικη γεύση της και παράγεται κυρίως από την εταιρεία McIlhenny, η οποία ξεκίνησε την παραγωγή της στο νησί Avery στη Λουϊζιάνα των Ηνωμένων Πολιτειών το 1868.
Η παραδοσιακή σάλτσα ταμπάσκο αποτελείται μόνο από τρία συστατικά τις πιπεριές ταμπάσκο, το ξύδι και το αλάτι. Η πιπεριά ταμπάσκο είναι μια συγκεκριμένη ποικιλία που δίνει στη σάλτσα τη μοναδική της γεύση και τον πικάντικο χαρακτήρα.
Ιστορία του ταμπάσκο
Το ταμπάσκο δημιουργήθηκε από τον Edmund McIlhenny, ο οποίος άρχισε να καλλιεργεί πιπεριές ταμπάσκο το 1860 στο νησί Avery. Το 1868, δημιούργησε τη διάσημη συνταγή της σάλτσας και ξεκίνησε την εμπορική της παραγωγή. Η εταιρεία εξακολουθεί να είναι οικογενειακή και διατηρεί πολλά από τα παραδοσιακά στοιχεία της παραγωγικής διαδικασίας της.
Η παραγωγή της σάλτσας περιλαμβάνει τη ζύμωση των πιπεριών με αλάτι για διάστημα έως και τριών ετών. Μετά τη ζύμωση, προστίθεται ξύδι και η μίξη ωριμάζει για άλλες 30 ημέρες προτού να συσκευαστεί.
Η σάλτσα ταμπάσκο έχει μια μέτρια ένταση καψίματος παρόλο που η πιπεριά ταμπάσκο ανέρχεται στους 50.000 βαθμούς στην κλίμακα Scoville. Ως σάλτσα όμως συνήθως κατατάσσεται σε περίπου 2.500 έως 5.000 μονάδες στην κλίμακα Scoville.
Ποικιλίες ταμπάσκο
Παρόλο που η κλασική κόκκινη σάλτσα ταμπάσκο είναι η πιο διάσημη, η McIlhenny παράγει και άλλες ποικιλίες, όπως την πράσινη σάλτσα από χαλαπένιο, την σάλτσα Habanero και την σάλτσα με σκόρδο.
Ποια είναι η χρήση του ταμπάσκο (Tabasco) σε μια κουζίνα;
Το ταμπάσκο χρησιμοποιείται σε πολλές κουζίνες παγκοσμίως, είτε ως καρύκευμα για να δώσει ένταση σε πιάτα είτε ως συστατικό σε συνταγές. Συνήθως προστίθεται σε σούπες, μαρινάδες, σάλτσες και κοκτέιλ, όπως το Bloody Mary.
Το ταμπάσκο (Tabasco) είναι τόσο δημοφιλές που θεωρείται μία από τις πιο γνωστές καυτερές σάλτσες στον κόσμο.
Comments are closed.