Τάρτα φλαμπέ (tarte flambee ή flammekueche)

Τάρτα φλαμπέ (tarte flambee ή flammekueche)

Η τάρτα φλαμπέ είναι μία τραγανή, παραλληλόγραμμη, λεπτή ψημένη ζύμη με τυρί απλωμένο στο πάνω μέρος ή λιωμένο τυρί, κρεμμύδι φρέσκο, τραγανό μπέικον και ψημένα κρεμμύδια κομμένα εμινσέ.

Γνωστή και ως Flammekueche στα αλσατικά και Flammkuchen στα γερμανικά, είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που προέρχεται από την περιοχή της Αλσατίας η οποία βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας.

Η ιστορία της τάρτα φλαμπέ

Η τάρτα φλαμπέ έχει βαθιές ρίζες στην κουζίνα της Αλσατίας και η ιστορία αυτού του πιάτου χρονολογείται αιώνες πριν. Στην αρχική του μορφή ήταν ένα απλό και πρακτικό πιάτο που παρασκευαζόταν από αγρότες χρησιμοποιώντας βασικά υλικά που βρίσκονταν στην περιοχή.

Το όνομα του πιάτου μεταφράζεται σε φλεγόμενο κέικ και αναφέρεται στον παραδοσιακό τρόπο ψησίματός του. Πήρε το όνομά της από το γεγονός ότι ψήνεται σε κοντινή απόσταση από την καυτή χόβολη σε ξυλόφουρνο.

Η βάση της τάρτας φλαμπέ είναι μια λεπτή, άζυμη ζύμη. Η ζύμη απλώνεται πολύ αραιά και μπορεί να γίνει με αλεύρι, νερό, αλάτι και μερικές φορές λίγο λάδι. Τα υλικά που στολίζουν την τάρτα είναι τα κρεμμύδια τα οποία είναι κομμένα σε λεπτές φέτες, το μπέικον και η créme fraîche η οποία προσθέτει μία κρεμώδη υφή και βοηθά ώστε να αποτρέψει το στέγνωμα των υλικών κατά το γρήγορο ψήσιμο.

Μια πρέζα αλάτι, πιπέρι τριμμένο και μοσχοκάρυδο προσθέτουν επιπλέον γεύση σε αυτό το σνακ. 

Λόγω της δημοτικότητάς του, εξαπλώθηκε πολύ πέρα ​​από την Αλσατία, έτσι υπάρχουν πολλές ποικιλίες του πιάτου με προσθήκη ντομάτας ή μανιταριών. Κάποιοι μπορεί να χρησιμοποιήσουν διαφορετικά τυριά, βότανα ή πρόσθετες επικαλύψεις για να δημιουργήσουν μια μοναδική γευστική εμπειρία.

Παρόλο που το κλασικό Tarte flambée είναι αλμυρό, έχουν γίνει αρκετά δημοφιλείς και οι γλυκές παραλλαγές οι οποίες περιλαμβάνουν μήλα, ζάχαρη και κανέλα.

Η Tarte flambée σερβίρεται συνήθως κομμένη σε μικρές ορθογώνιες φέτες και συνδυάζεται τέλεια με ξηρά λευκά κρασιά και τοπικές μπύρες της Αλσατίας.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί