Η συκομαΐδα ή συκομαγίδα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά Κερκυραϊκά εδέσματα. Το όνομά της έχει δύο συνθετικά, το σύκο και την αρχαία ελληνική λέξη ‘’μαγίς’’ που σημαίνει γλύκισμα, ζύμη.
Σύμφωνα με την παράδοση, τη συκομαΐδα την έφτιαχναν στις αρχές του φθινοπώρου και τη χρησιμοποιούσαν ως κέρασμα στα τέλη του χρόνου (Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά – Φώτα) και την πρόσφεραν μετά την πρωινή λειτουργία της εκκλησίας. Επίσης, ήταν το παραδοσιακό κέρασμα για τους καλαντιστές.
Η γεύση αυτής της αρωματικής πάστας είναι δυνατή και η υφή της είναι μαστιχωτή!
Πως δημιουργήθηκε όμως η συκομαΐδα;
Τα παλιά τα χρόνια συλλέγαν τα σύκα και τα αποξήραναν στον ήλιο ώστε να συντηρηθούν και να έχουν όλο το χειμώνα αυτό το γεμάτο ενέργεια φρούτο. Κάποια στιγμή, ένας μάγειρας σκέφτηκε να αλλάξει τη μορφή του σύκου. Έτσι λοιπόν το πολτοποίησε και του πρόσθεσε μπαχαρικά όπως μαραθόσπορο και μαύρο πιπέρι αναδεικνύοντας με αυτό τον συνδυασμό, τη φρεσκάδα και παράλληλα τη γλυκάδα των σύκων.
Τι περιέχει;
Το βασικό υλικό όπως καταλαβαίνουμε είναι τα σύκα τα οποία είναι αποξηραμένα και πολτοποιημένα. Ο μούστος ή το πετιμέζι δίνουν καλύτερη υφή και γυαλάδα ενώ κυρίαρχα μπαχαρικά είναι ο μαραθόσπορος και το μαύρο πιπέρι.
Σε κάποιες άλλες περιοχές της Ελλάδας χρησιμοποιείται ο γλυκάνισος, η κανέλα και το γαρύφαλλο. Σκοπός τους είναι να εξισορροπήσουν την ένταση του πιπεριού. Στα υγρά στοιχεία μπορεί να προστεθεί είτε το ούζο ή το τσίπουρο ή ένα λικέρ μαστίχας. Μέρος του μείγματος γίνονται επίσης είτε τα καρύδια ή τα φιστίκια Αιγίνης ή τα αμύγδαλα.
Σε κάποιες περιοχές της Κέρκυρας χρησιμοποιούν στο μείγμα το παραδοσιακό ποτό Κουμ κουάτ.
Η πικάντικη γεύση της συκομαΐδας συνοδεύει ευχάριστα αποστάγματα όπως το τσίπουρο, το ούζο, τη grappa, το brandy και ενίοτε τον ελληνικό καφέ.
Μοναδική εμπειρία όμως είναι ο συνδυασμός της με το νούμπουλο.
Μαγειρική αξιοποίηση
Η συκομαΐδα μπορεί να διακοσμήσει ένα πλατό με αλλαντικά και μαλακά τυριά ενώ κάλλιστα μπορεί να προστεθεί σαν συστατικό σε πράσινες σαλάτες.
Comments are closed.