Σπόροι chia

Σπόροι chia

Οι σπόροι chia είναι μία υπερτροφή που έκανε την εμφάνισή της στα πιάτα μας τα τελευταία χρόνια παρόλο που υφίσταται πολλούς αιώνες πριν.

Οι σπόροι chia είναι μικροί μαύροι σπόροι από το φυτό Salvia hispanica, το οποίο έχει άμεση σχέση με την μέντα. Φύεται στο κεντρικό Μεξικό και στην Γουατεμάλα. Για τους κατοίκους της Λατινικής Αμερικής υπήρξε δημοφιλής τροφή για πολλούς αιώνες. Άλλωστε ήταν βασική τροφή για τους Αζτέκους και τους Μάγια καθώς θεωρούνταν πηγή ενέργειας και δύναμης.

Η λέξη ”chia” στη γλώσσα των Μάγια σημαίνει ”δύναμη”

Οι σπόροι chia συγκαταλέγονται στα πιο υγιεινά τρόφιμα του πλανήτη καθώς έχουν πλούσια διατροφική αξία. Είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, Ω3 λιπαρά οξέα, ασβέστιο, βόριο, αντιοξειδωτικά, μαγνήσιο, κάλιο και σίδηρο.

Για να καταλάβουμε την θρεπτική δύναμη που έχουν οι σπόροι chia θα σας αναφέρουμε ότι έχουν 3 φορές περισσότερο σίδηρο από ότι το σπανάκι, 6 φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα, 2 φορές περισσότερο κάλιο από την μπανάνα και 15 φορές περισσότερο μαγνήσιο από ότι το μπρόκολο. Επίσης περιέχει περισσότερα Ω3 από ότι ο σολομός.

Συνοπτικά θα αναφέρουμε ότι παρέχουν τεράστια ποσότητα θρεπτικών συστατικών με πολύ λίγες θερμίδες. Σχεδόν όλοι οι υδατάνθρακες που περιέχουν, είναι ινώδεις. Για παράδειγμα, στα 28 γραμμάρια σπόρων chia τα 12 είναι υδατάνθρακες. Από αυτούς τα 11 γραμμάρια είναι φυτικές ίνες τις οποίες ο οργανισμός δεν χωνεύει. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να τους δίνει τη δυνατότητα να απορροφούν 10 με 12 φορές το βάρους τους σε νερό. Καθώς λοιπόν διαστέλλονται στο στομάχι επιβραδύνουν την απορρόφηση των τροφίμων και μειώνουν το αίσθημα της πείνας.

Πόσοι σπόροι chia μπορούν να καταναλωθούν την ημέρα;

Παν μέτρον άριστον, όπως έλεγε ο Κλεόβουλος ο Λίνδιος. Οι σπόροι chia μπορούν να υπάρχουν στην καθημερινή διατροφή του ανθρώπου σε μια ιδανική ποσότητα. Αυτή η ποσότητα εξαρτάται από τον κάθε οργανισμό ξεχωριστά και τις ενεργειακές του απαιτήσεις. Σε ένα γενικότερο πλάνο, τρεις κουταλιές της σούπας ημερησίως φαίνονται μία ικανή ποσότητα ώστε να προσφέρει στον οργανισμό όλα τα παραπάνω οφέλη που αναφέραμε. Για ένα ευαίσθητο στομάχι, η συνιστώμενη ποσότητα είναι 1 με 1,5 κουταλιά της σούπας κάθε μέρα.

Πως τους καταναλώνουμε;

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να καταναλώσουμε τους σπόρους chia. Μπορούμε να τους προσθέσουμε σε μία σαλάτα, σε δημητριακά, σε γιαούρτι, σε smothies, σε κέικ, σε μπάρες δημητριακών, σε μπισκότα και σε παρασκευή ψωμιού.

Όταν αναμιχθούν με νερό σχηματίζουν ένα είδος ζελέ. Αυτό το ζελέ μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνδυαστικά με λιπαρές ουσίες με σκοπό να μειωθεί η ποσότητα λαδιού ή βουτύρου.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί