Σπαγγέτι α λα Πουτανέσκα (Spaghetti ala puttanesca)

Σπαγγέτι α λα Πουτανέσκα (Spaghetti ala puttanesca)

Το σπαγγέτι α λα Πουτανέσκα (Spaghetti ala puttanesca) είναι ένα πιάτο ζυμαρικών της νότιας Ιταλίας. Οι ιστορίες που το συνοδεύουν σχετικά με την προέλευσή του και την ονομασία του, πολλές.

Αρχικά η ονομασία αυτού του πιάτου σε παραπέμπει σε πονηρά μονοπάτια. Μία θεωρία λέει ότι προέρχεται από την ιταλική λέξη puttana η οποία μεταφράζεται ως πόρνη. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το πιάτο ζυμαρικών δημιουργήθηκε στις αρχές του 20° αιώνα στους οίκους ανοχής της Νάπολης. Εκεί σερβιριζόταν στους επισκέπτες των οίκων ανοχής μετά από τις κουραστικές τους σεξουαλικές συνευρέσεις.

Στην πραγματικότητα, το σπαγγέτι α λα Πουτανέσκα (Spaghetti ala puttanesca) αναφέρεται ως ένα γρήγορο γεύμα για απρόσμενους επισκέπτες.

Μία άλλη θεωρία που δείχνει να είναι η πραγματική, λέει πως εφευρέθηκε το 1950 από τον Sandro Petti, τότε συνιδιοκτήτη του Rancio Fellone, ενός διάσημου εστιατορίου και νυχτερινού κέντρου.

Ο Sandro Petti ισχυρίζεται ότι αυτός δημιούργησε τη συνταγή ένα βράδυ όπου κάτι φίλοι του εμφανίστηκαν στο μαγαζί μετά το κλείσιμο. Του ζήτησαν να τους φτιάξει κάτι με ότι υπήρχε στο ντουλάπι εκείνη τη στιγμή.

Ο Petti έβρασε τα μακαρόνια και στη συνέχεια τα πρόσθεσε στη σάλτσα η οποία είχε σκόρδο, ρίγανη, ελαιόλαδο, ντομάτες, μαύρες ελιές και κάπαρη.

Το πιάτο είχε μεγάλη επιτυχία με αποτέλεσμα ο Petti να το συμπεριλάβει αργότερα στον κατάλογο του μενού του.

Ο Petti ονόμασε το πιάτο πουτανέσκα ως φόρο τιμής σε εκείνη τη βραδιά.

Στο σήμερα, το σπαγγέτι α λα Πουτανέσκα (Spaghetti ala puttanesca) το συναντάμε στη νότια Ιταλία και σε όλη την Καμπανία. Είναι ευρέως γνωστό βέβαια και σε άλλες χώρες όπως και στην Ελλάδα όπου και διδάσκεται στις σχολές μαγειρικής.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί