Τι είναι το σουρίμι; Πως το χρησιμοποιούμε;
Ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει από τη είναι φτιαγμένο. Παρότι είναι ευρέως γνωστό ως απομίμηση καβουριού στην πραγματικότητα δεν περιέχει καθόλου κρέας καβουριού αλλά επεξεργασμένο κρέας ψαριού.
Αυτομάτως αυτό δημιουργεί μία σύγχυση στο αν μπορούμε να το φάμε κατευθείαν από τη συσκευασία (είτε απευθείας είτε σε σαλάτα) ή πως είναι η σωστή μέθοδος μαγειρέματός του.
Είναι πολύ διαφορετικό ως προς τη γεύση, την υφή και το περιεχόμενο από το πραγματικό κρέας καβουριών.
Η ιστορία του
Το σουρίμι υπάρχει εδώ και 1500 χρόνια. Προέρχεται από την Ιαπωνία και στα γιαπωνέζικα σημαίνει αλεσμένο κρέας.
Το συναντάμε συνήθως σε σαλάτες, σε σούσι αλλά και μαγειρεμένο. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν τα εστιατόρια που το έχουν στο μενού τους είναι ότι θα πρέπει να αναγράφουν ότι είναι απομίμηση κρέας καβουριού. Είναι πολύ σοβαρό αυτό καθώς ενδέχεται κάποιος να έχει αλλεργία στα λευκά ψάρια ή σε κάποια άλλα συστατικά των θαλασσινών που περιέχει το σουρίμι.
Ποια είναι η διαδικασία παραγωγής του;
Όλα τα υλικά μαγειρεύονται από πριν και πλάθονται σε σχήμα ράβδου. Στη συνέχεια συσκευάζεται σε σακούλες με κενό αέρος όπου σφραγίζει το κρέας στη συσκευασία του, κάτι που βοηθά στην εξόντωση των περισσότερων βακτηρίων. Ενώ υπάρχουν μερικοί τύποι βακτηρίων που μπορούν να αναπτυχθούν χωρίς οξυγόνο, τα περισσότερα χρειάζονται αέρα για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Αφού σφραγίσει το κρέας στη συσκευασία του, ο κατασκευαστής το παστεριώνει.
Πόσο υγιεινό είναι το σουρίμι;
Το σουρίμι είναι μια επεξεργασμένη τροφή. Αναμιγνύεται με άλλα συστατικά που δεν είναι επίσης τόσο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Όταν το συγκρίνουμε με το βασιλικό καβούρι της Αλάσκας, έχει παρόμοια ποσότητα θερμίδων, φωσφόρου και μαγνησίου, αλλά αυτές είναι οι μόνες ομοιότητες. Οι βιταμίνες που παίρνουμε από τα αληθινά καβούρια είναι πολύ διαφορετικές.
Τα 100 γραμμάρια αληθινού κρέατος καβουριών παρέχουν 408% βιταμίνη Β12, 111% χαλκό, 62% σελήνιο και 55% ψευδάργυρο. Αντίθετα η απομίμηση καβουριών παρέχει μόνο το 21% βιταμίνη Β12, το 3% χαλκού, το 35% σεληνίου και το 3% ψευδάργυρου. Το σουρίμι δεν έχει καθόλου βιταμίνη C ή φυλλικό οξύ όπως το πραγματικό κρέας καβουριών και έχει σημαντικά λιγότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Ωστόσο, από τη θετική πλευρά, το σουρίμι τείνει να έχει το μισό νάτριο από το αληθινό κρέας καβουριού. Υποθέτοντας ότι είναι εντάξει για μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες δεδομένου ότι το ψάρι είναι καλό για μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.
Ανάλογα με τη μάρκα, είναι πιθανό να βρούμε σιτάρι ή καλαμπόκι αναμεμειγμένο με το κρέας. Οι πατάτες ή το άμυλο ταπιόκας μπορεί να είναι στη λίστα συστατικών. Αυτά τα άμυλα βοηθούν στο να παγώσει ευκολότερα το σουρίμι και επίσης προσθέτουν όγκο.
Το σουρίμι επίσης μπορεί να περιέχει ζάχαρη και σορβιτόλη (μια αλκοόλη ζάχαρης με υδατάνθρακες) για να του δώσει μια γλυκύτητα σαν το πραγματικό καβούρι και να το βοηθήσει να διατηρήσει την υφή του κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κατάψυξης και απόψυξης.
Σε ποιες μορφές συναντάμε το σουρίμι;
Απομίμηση καβουριού βρίσκουμε σε διάφορες μορφές. Υπάρχει σε ράβδους όπου είναι και το πιο σύνηθες, σε νιφάδες και σε τεμαχισμένη μορφή. Οι νιφάδες και τα κομμάτια έχουν μία λαστιχένια υφή. Τα κομμάτια τα χρησιμοποιούμε σε ντιπ, σε αλείμματα καβουριών, σε σαλάτες, σε σούπες, σε ζυμαρικά και σε μαγειρευτά. Μπορείτε επίσης να τα χρησιμοποιήσετε σε πίτσες αλλά και σε κέικ.
Οι ράβδοι σουρίμι υποτίθεται ότι πρέπει να μας θυμίζουν το κρέας που βγαίνει από ένα πόδι καβουριού. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις ίδιες συνταγές όπως και τα κομμάτια. Επιπλέον χρησιμοποιούνται σε σούσι και σε σάντουιτς.
Πως συντηρούμε το σουρίμι
Το σουρίμι είναι ένα προιόν που το βρίσκουμε είτε στο ψυγείο είτε στην κατάψυξη. Όποιο και αν επιλέξουμε να αγοράσουμε το συντηρούμε αναλόγως. Επιλέξτε το νωπό για σαλάτες και ότι έχει να κάνει σε μη μαγειρεμένη μορφή. Τα αρώματα του είναι πιο έντονα.
Πως το ζεσταίνουμε;
Αν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε ζεστό είναι προτιμότερο να το ζεστάνουμε σε ένα τηγάνι με λίγο νερό ή ζωμό σε χαμηλή θερμοκρασία για 3 με 5 λεπτά και με σκεπασμένο καπάκι. Ο ατμός είναι ακόμα μία επιλογή ζεστάματος. Αντίθετα ο φούρνος μικροκυμάτων δεν ενδείκνυται καθώς θα αλλάξει η υφή του. Το ψήσιμο, το σοτάρισμα και το τηγάνισμα επίσης είναι καλές επιλογές πάντα όμως με προσοχή να μην το παραψήσουμε.
Το υπερβολικό ψήσιμο μπορεί να το κάνει πιο ελαστικό, στεγνό και σκληρό. Μπορεί επίσης να κάνει το κρέας να καταρρεύσει αντί να παραμείνει ως ένα συμπαγές κομμάτι.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το σουρίμι είναι προμαγειρεμένο. Το μόνο που χρειάζεται είναι αναθέρμανση!!
Πως καταλαβαίνουμε ότι έχει χαλάσει;
Το σουρίμι έχει μία ήπια μυρωδιά όταν είναι φρέσκο. Μην ξεχνάμε λοιπόν ότι είναι κρέας από ψάρια που σημαίνει πως όταν χαλάσει θα έχει μία άσχημη μυρωδιά ψαριού. Ενδέχεται να έχει μία γλοιώδης αίσθηση. Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν έχουν εμφανιστεί αλλά όπως το τρώμε έχει μία ξινή γεύση, είναι άλλο ένα σημάδι ότι έχει χαλάσει.
Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί