Σολομός Ora King

Σολομός Ora King

Το σημερινό άρθρο είναι αφιερωμένο στο σολομό και πιο συγκεκριμένα την τιμητική του έχει ο σολομός Ora King.

Όταν μιλάμε για σολομό ή τόνο, μιλάμε για ψάρια πολυτελείας. Ο τόνος βέβαια πρωταγωνιστεί καθώς συγκαταλέγεται στα πιο ακριβά ψάρια στον κόσμο με τζίρο μόνο στο Τόκιο κοντά στα 3 εκατομμύρια δολάρια.

Δείτε εδώ πληροφορίες για τον τόνο και τα είδη του

Ο σολομός τώρα είναι το ψάρι της Αμερικής. Οι Αμερικανοί τρώνε περίπου 400 εκατομμύρια κιλά σολομού ετησίως. Η δημοτικότητά του οφείλεται στα οφέλη του καθώς είναι γεμάτο με ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη D. Είναι ένα υγιεινό ψάρι το οποίο σερβίρεται ωμό, καπνιστό, μαγειρεμένο αλλά και σε σαλάτες.

Απέναντι λοιπόν στο φανταχτερό τόνο ελευθέρας βοσκής έρχεται ένα είδος σολομού έτοιμο για να τον προκαλέσει. Αυτός είναι ο σολομός Ora king.

Εδώ και 25 χρόνια η New Zealand King Salmon Co. εκτρέφει σολομό Ora King. Τα πρώτο γένος σολομού Ora King εισήχθη για πρώτη φορά από την Καλιφόρνια το 1900. H New Zealand King Salmon Co. τελειοποιεί τις πρακτικές βιώσιμης κτηνοτροφίας και την τεχνογνωσία στην εκτροφή. Το κλασικό πρόγραμμα αναπαραγωγής του King Salmon της Νέας Ζηλανδίας παρήγαγε εννέα γενιές βασιλικού σολομού, δημιουργώντας πάνω από 100 ξεχωριστές οικογένειες σολομού, επιλεγμένες έτσι ώστε μόνο τα πιο ελκυστικά στη γεύση, στην υφή, στο χρώμα και στο μέγεθος ψάρια, να μεταφέρονται στην επόμενη γενιά. Μέσω αυτού του προγράμματος δημιουργήθηκε μια μοναδική ράτσα, που ονομάστηκε Ora King, γενετικά διαφορετική από οποιονδήποτε άλλο βασιλικό σολομό που βρίσκεται στη Νέα Ζηλανδία ή στον κόσμο.

Τι είναι όμως αυτό που έχει ο σολομός Ora King που τον κάνει τόσο διαφορετικό από όλους τους άλλους;

Μα βέβαια το περιβάλλον στο οποίο γεννιέται, εκτρέφεται και μεγαλώνει!!

Η καθαρή γεύση αυτής της φυλής του σολομού οφείλεται αρχικά στο παρθένο νερό στο οποίο εκτρέφονται. Τα αυγά Ora King εκκολάπτονται στην κοιλάδα Takaka του νότιου νησιού στο Golden Bay. Το νερό ανανεώνεται από τις πηγές Te Waikoropupu οι οποίες θεωρούνται από τις πιο διαυγείς του κόσμου αφού κατά μέσο όρο 14.000 λίτρα γλυκού νερού φυσαλίδες εμφανίζονται στην επιφάνεια κάθε δευτερόλεπτο.

Τα ψάρια ωριμάζουν σε μαντριά θαλάσσιων εκμεταλλεύσεων στο Marlborough Sounds, όπου υπάρχει 98% αναλογία νερού προς ψάρι. Η ευρυχωρία μειώνει τα απόβλητα, τις θαλάσσιες ψείρες και τα παράσιτα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη μη χρήση χημικών και αντιβιοτικών.

Ο σολομός Ora King χαρακτηρίζεται ως ένα λιπαρό ψάρι με εντυπωσιακό μαρμάρινο κρέας και με μια πλούσια υφή που λιώνει στο στόμα.

Το κόστος είναι τουλάχιστον διπλάσιο από την τιμή του βασικού σολομού εκτροφής Ατλαντικού.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί