Το σκόρδο

Σκόρδο

Το σκόρδο αποτελεί βασικό στοιχείο στη μαγειρική πολλών χωρών.

Ο βολβός του σκόρδου ή κεφάλι αποτελείται από πολλά μικρά βολβοειδή μέρη που λέγονται σκελίδες ή ξεκλίδια.

Έχουν κοινή βάση καλύπτονται δε όλα μαζί από 3-5 ή 3-4 μεμβράνες που έχουν μορφή κολεού (σωληνοειδούς θήκης). Κάθε κολεός σχίζεται σε μία μορφή σχήματος λογχοειδούς φύλλου.

Το μέγεθος των σκελίδων για κάθε σκόρδο εξαρτάται από την ποικιλία αλλά και από το κλίμα

σκόρδο, κεφάλι και σκελίδες

Το κύριο συστατικό του σκόρδου είναι η αλλισίνη που είναι δύσοσμη και δημιουργείται κατά την κοπή, κατά την πολτοποίηση του σκόρδου ή μασώντας το. Η αλλισίνη αποβάλλεται με τα ούρα και δια της αναπνοής, έτσι το άτομο που έχει φάει σκόρδο μπορεί εύκολα να εντοπιστεί από την αναπνοή του.

Κατά το μαγείρεμα, το σκόρδο παύει να είναι μικροβιοκτόνο επειδή καταστρέφεται πλήρως η αλλισίνη. Ωστόσο δεν χάνει όλες τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Σε τι μορφές μπορούμε να βρούμε το σκόρδο στην αγορά;

Μπορούμε να το βρούμε σε ωμή μορφή, κεφάλι ή σε πλεξούδες. Επίσης υπάρχει στην αγορά αποξηραμένο, σε νιφάδες, σε σκόνη αλλά και σε βάζα βυθισμένο σε μπόλικο ηλιέλαιο είτε σε σκελίδες είτε ψιλοκομμένο.

Τα τελευταία χρόνια γνωρίσαμε το μαύρο σκόρδο. Προκύπτει από την επεξεργασία του λευκού σκόρδου μέσω μιας μακράς διαδικασίας ζύμωσης που διαρκεί σχεδόν ένα μήνα κάτω από πολύ αυστηρές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας.

Το σκόρδο μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή ψημένο

Χρησιμοποιείται σε φαγητά ψητά και βραστά. Επίσης δίνει υπέροχη γεύση σε σάλτσες ενώ μπορεί να αρωματίσει dressings για σαλάτες.

Το σκόρδο είναι απαραίτητο υλικό για να φτιάξουμε τουρσί

Στη Νότια Κορέα είναι βασικό συστατικό για το δικό τους τουρσί το οποίο ονομάζεται Κίμτσι (kimchi).

Προσθέτοντάς το σε βούτυρο πομάντ (μαλακωμένο βούτυρο), φτιάχνουμε το σκορδοβούτυρο το οποίο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για επάλειψη σε ψωμάκια (σκορδόψωμα).

Όταν αξιοποιήσετε μαγειρικά το σκόρδο θα πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή κατά το σοτάρισμα του. Όταν είναι ψιλοκομμένο και το σοτάρετε έχει την τάση να καίγεται πολύ γρήγορα.

Σας προτείνουμε να το προσθέσετε στο τέλος του σοταρίσματος.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί