Σιτάρι kamut khorasan

Σιτάρι kamut khorasan

Σήμερα θα γνωρίσουμε το σιτάρι kamut Khorasan, θα μάθουμε την ιστορία του, τον τρόπο που το χρησιμοποιούμε και πολλά άλλα.

Αρχικά θα πούμε λίγα λόγια για το σιτάρι khorosan ή ανατολίτικο σιτάρι καθώς το kamut είναι η εμπορική του ονομασία.

Το Khorasan (χορασάν) είναι ένα είδος σιταριού από την αρχαιότητα του οποίου η προέλευση παραμένει άγνωστη. Κάποιοι λένε πως το βρήκαν στην αρχαία Αίγυπτο στους τάφους των Φαραώ. Kάποιοι άλλοι ισχυρίζονται πως ήταν το σιτηρό που χρησιμοποίησε ο Νώε στην Κιβωτό του. Ρίζες ίσως να έχει και στο Ιράν καθώς Khorasan είναι μία περιοχή στα βορειοανατολικά του Ιράν.

Στην Τουρκία το ονομάζουν ‘’δόντι της καμήλας’’

Το kamut είναι η πιο γνωστή ποικιλία αυτού του σιτηρού. Η ιστορία του σίτου kamut ξεκινά στα τέλη της δεκαετίας του 40 στη Μοντάνα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Earl Dedman, ένας Αμερικανός αεροπόρος έλαβε κάποιους ασυνήθιστους κόκκους σίτου από έναν άντρα. Ο άντρας ισχυρίστηκε ότι πήρε τους σπόρους από έναν τάφο στην Αίγυπτο. Το πιο πιθανό βέβαια ήταν να είχε αγοράσει τους σπόρους από κάποιον πλανόδιο πωλητή της Αιγύπτου όπου μαζί με τους σπόρους ”αγόρασε” και την ιστορία τους. Ο Earl έστειλε 36 κόκκους από αυτό το σιτάρι στον πατέρα του ο οποίος ήταν αγρότης κοντά στο Φορτ Μπέντον της Μοντάνα των Ηνωμένων Πολιτειών. Στα επόμενα 6 χρόνια ο πατέρας του Earl είχε καλλιεργήσει πάνω από 40 τόνος σιτάρι το οποίο αποκαλούσε ”Σιτάρι του Βασιλιά Τουτ”.

Το σιτάρι έγινε γνωστό στην τοπική κοινωνία όπου αναφέρθηκε ακόμα και στην τοπική εφημερίδα

Στο κοντινό πανηγύρι της κομητείας μοίραζαν δείγματα του σιταριού. Εκεί το είδε για πρώτη φορά ο τότε δεκαεξάχρονος Μπομπ Κουίν. Τα χρόνια πέρασαν και ο Μπόμπ τελείωσε το διδακτορικό του πάνω στη Βιοχημεία Φυτών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μία μέρα καθώς έτρωγε ένα πακέτο σνακ Corn Nuts διαβάζει στο πίσω μέρος της συσκευασίας τον τρόπο παρασκευής τους. Παρατηρεί ότι τα παρασκευάζουν από ένα γιγαντιαίο καλαμπόκι. Σε εκείνο το σημείο θυμήθηκε το σιτάρι kamut στο πανηγύρι πριν χρόνια. Ακολούθως επικοινώνησε με την εταιρεία Corn Nuts. Ήθελε να μάθει αν υπήρχε ενδιαφέρον να φτιάξουν ένα γιγάντιο σνακ από σιτάρι. Η εταιρεία εκδήλωσε ενδιαφέρον αλλά όταν έμαθε ότι υπήρχε περιορισμένη διαθεσιμότητα πρώτων υλών αποφάσισε να μην συνεχίσει το έργο.

Ένα χρόνο αργότερα, το 1978 ο Μπόμπ επιστρέφει στην οικογενειακή φάρμα. Καλλιέργησε το σιτάρι αυξάνοντας την παραγωγή. Την ίδια περίοδο ο Μπόμπ έδειξε ενδιαφέρον για την βιολογική γεωργία. Το 1986 καλλιέργησε την πρώτη του πιστοποιημένη βιολογική καλλιέργεια. Έδειξαν δείγματα σε μία έκθεση τροφίμων στο Anaheim της Καλιφόρνια. Καθώς υπήρχε ενδιαφέρον για το σιτάρι, έσπειραν 30 κιλά σίτου σε ένα στρέμμα αυξάνοντάς την παραγωγή του τα επόμενα χρόνια.

Το 1988, το σιτάρι εισήχθη στην αγορά υγιεινής διατροφής με τη μορφή ζυμαρικών και το 1989 ως ψωμί

Η γεύση των φαγητών που περιείχαν το συγκεκριμένο σιτάρι άρεσε σε πολλούς ανθρώπους. Αυτός ήταν και ο λόγος όπου η ζήτησή του ακολούθησε ανοδική πορεία. Γρήγορα ο Μπόμπ συνειδητοποίησε τις μοναδικές και υγιεινές ιδιότητες αυτού του σίτου. Το 1990 κατοχύρωσε το εμπορικό σήμα Kamut. Η κατοχύρωση αυτή είχε ως σκοπό την εγγύηση ότι το αρχαίο σιτάρι θα παρέμενε αμετάβλητο και πάντα θα το καλλιεργούσαν σύμφωνα με τη μέθοδο της βιολογικής καλλιέργειας.

Το σιτάρι kamut Khorasan έχει το διπλάσιο μέγεθος από το κοινό σιτάρι. Η γεύση του μοιάζει πολύ με αυτή του καρυδιού. Είναι εύπεπτο και κατάλληλο για άτομα με προβλήματα δυσπεψίας.

Το σιτάρι kamut Khorasan περιέχει γλουτένη

Πως χρησιμοποιούμε το σιτάρι kamut Khorasan;

Τους κόκκους kamut τους αλέθουμε για να γίνουν αλεύρι. Το χρησιμοποιούμε για να παρασκευάσουμε ψωμί, ζυμαρικά, μπισκότα, κράκερς, δημητριακά, μπισκότα και μπύρα.

Μπορούμε να το καταναλώσουμε σε ωμή μορφή σε μούσλι ή σε γιαούρτι με φρούτα. Σε μαγειρεμένη μορφή το συναντάμε σε σαλάτες συνδυασμένο είτε με φέτα είτε με μανιτάρια ή ακόμα και με όσπρια. Μπορούμε επίσης να το καταναλώσουμε ως πιλάφι αντικαθιστώντας το ρύζι.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί