Το σιμιγδάλι είναι το κύριο προϊόν το οποίο παράγεται από το ενδόσπερμα του σκληρού σιταριού με τη διαδικασία της άλεσης. Το αλεύρι στη συνέχεια είναι το παραπροϊόν. Το ενδόσπερμα είναι το εσωτερικό μέρος του σιταριού ενώ το πίτουρο είναι ο εξωτερικός του φλοιός.
Περισσότερες πληροφορίες για το σιτάρι μπορείτε να δείτε εδώ
Το χρώμα του σιμιγδαλιού είναι κίτρινο και αυτό οφείλεται σε φυσικές χρωστικές (καροτενοειδές). Η διαδικασία παραγωγής του ξεκινά με τους κόκκους του σιταριού οι οποίοι διαβρέχονται και στη συνέχεια αποξηραίνονται, κοσκινίζονται και αλέθονται.
Το σιμιγδάλι το κατηγοριοποιούμε σύμφωνα με το βαθμό άλεσης των κόκκων του. Έτσι λοιπόν έχουμε δύο είδη σιμιγδαλιού:
- χοντρό
- ψιλό
Ο βαθμός άλεσης καθορίζει το που θα χρησιμοποιηθεί. Για παράδειγμα το χοντρό σιμιγδάλι χρησιμοποιείται κυρίως σε γλυκά όπως το ραβανί, το σάμαλι και τον σιμιγδαλένιο χαλβά. Το ψιλό χρησιμοποιείται συνήθως σε κρέμες ζαχαροπλαστικής όπως η σιμιγδαλόκρεμα. Βέβαια υπάρχουν και συνταγές με συνδυασμό και των δύο σιμιγδαλιών. Επίσης συναντάμε και συνδυασμούς με ψιλό σιμιγδάλι και αλεύρι. Τέτοιοι συνδυασμοί χρησιμοποιούνται συνήθως σε μπισκότα για να τα κάνουν πιο τραγανά.
Εκτός από γλυκές συνταγές, το σιμιγδάλι έχει θέση και σε αλμυρές συνταγές. Χρησιμοποιείται σε κρέμες για τάρτες και σε αλμυρές πίτες για να τραβούν την υγρασία.
Ένα ακόμα στοιχείο που πρέπει να αναφέρουμε είναι η υψηλή περιεκτικότητα του σε γλουτένη. Αυτό το στοιχείο το καθιστά κατάλληλο για την παρασκευή ζυμαρικών και ψωμιού. Η γλουτένη βοηθά τα ζυμαρικά να διατηρούν το σχήμα τους καθώς βράζουν.
Όπως προαναφέραμε, το σιμιγδάλι είναι ένα προϊόν το οποίο παράγεται από το σκληρό σιτάρι. Σιμιγδάλι όμως έχουμε και από καλαμπόκι. Είναι γνωστό με το όνομα polenta. Άλλο είδος σιμιγδαλιού είναι η taragna η οποία φτιάχνεται από φαγόπυρο. Ένα άλλο είδος σιμιγδαλιού είναι αυτό από τη ρίζα μανιόκα το οποίο παράγεται στη Δυτική Αφρική ενώ στη Βόρεια Αφρική έχουν σιμιγδάλι από κριθάρι.
Ποια είναι τα οφέλη της κατανάλωσης σιμιγδαλιού;
Το σιμιγδάλι εκτός από γεύση μας δίνει και πολλά θρεπτικά συστατικά. Περιέχει υδατάνθρακες και φυτικές ίνες ενώ είναι πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Επιπλέον περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και φώσφορο.
Comments are closed.