Σελινόριζα (celery root)

Σελινόριζα (celery root)

Το Celeriac , που ονομάζεται επίσης και Σελινόριζα (celery root) είναι μια ποικιλία σέλινου που καλλιεργείται για την βρώσιμη ρίζα του. Είναι ένα λαχανικό ρίζα και η διαφορά του με τα υπόλοιπα λαχανικά αυτής της κατηγορίας είναι οτι έχει πολλές μικρές ρίζες συνδεδεμένες στο “σώμα” του.

Στη λεκάνη της Μεσογείου και ειδικότερα στη Βόρεια Ευρώπη, το σέλινο καλλιεργείται ευρέως. Καλλιεργείται επίσης στη Βόρεια Αφρική, τη Νοτιοδυτική Ασία και τη Βόρεια Αμερική. Στη Βόρεια Αμερική, κυριαρχεί η ποικιλία «Diamant».  
Συνήθως, η σελινόριζα συλλέγεται όταν έχει διάμετρο 10 έως 14 cm.

Ωστόσο, μια αυξανόμενη τάση είναι η χρήση του ανώριμου λαχανικού, που εκτιμάται για την ένταση της γεύσης και της τρυφερότητας του συνολικά. Είναι βρώσιμο ωμό ή μαγειρεμένο και έχει παρόμοια γεύση με τους μίσχους (τα πράσινα φύλλα του) των κοινών ποικιλιών σέλινου. Το σέλινο μπορεί να ψηθεί, να μαγειρευτεί ή να πολτοποιηθεί. Επίσης, χρησιμοποιείται ως συστατικό σε σούπες, φαγητά κατσαρόλας και άλλα αλμυρά πιάτα. Τα φύλλα και τα στελέχη του λαχανικού είναι αρκετά αρωματικά και όμορφα, γεγονός που οδήγησε στη χρήση τους και ως γαρνιτούρα στη σύγχρονη κουζίνα.

Η διάρκεια ζωής που έχει η Σελινόριζα (celery root) είναι περίπου έξι έως οκτώ μήνες εάν φυλάσσεται μεταξύ 0 ° C και 5 ° C. Εάν η σελινόριζα δεν είναι φρέσκια, το κέντρο της γίνεται κοίλο. Η φρεσκάδα θα είναι επίσης εμφανής και στη γεύση. Όσο πιο παλιά είναι, τόσο ασθενέστερη είναι η γεύση του σέλινου.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

,

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί