Σασλίκ

Σασλίκ

Το σασλίκ είναι ένα φαγητό με κρέας το οποίο είναι περασμένο σε σούβλα. Το συναντάμε σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.

Το ψήσιμο και το σούβλισμα ενός κρέατος υφίσταται από αρχαιοτάτων χρόνων. Πιστεύεται ότι το shashlik έχει τις ρίζες του στις μαγειρικές τεχνικές διαφόρων νομαδικών πολιτισμών στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία.

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, από τη στιγμή που οι αρχαίοι άνθρωποι ανακάλυψαν τη φωτιά, άρχισαν να ψήνουν κρέας σουβλισμένο σε κλαριά δέντρων. Αρκετούς αιώνες αργότερα κυνηγοί και στρατιώτες άρχισαν να ψήνουν κρέας σε μεταλλικές ή σε ξύλινες ράβδους τις οποίες είχαν για τον καθαρισμό της κάννης των όπλων τους.

Η λέξη σασλίκ εισήλθε στα αγγλικά από το ρωσικό shashlyk το οποίο όμως έχει τουρκική προέλευση από το shish που σημαίνει σούβλα και το shishlik που σημαίνει σουβλιστό.

Λέγεται πως shash στα αρχαία τουρκικά σημαίνει κομμάτι και lik σημαίνει έξι. Ως αποτέλεσμα ένα παραδοσιακό σασλίκ έχει πάντα 6 κομμάτια.

Ζώα όπως λαγοί, πάπιες, γουρούνια, κ.α. ψήνονταν ολόκληρα στη σούβλα. Αυτό απαιτούσε μεγάλες ποσότητες ξύλου αλλά και χρόνου. Αυτό όμως άλλαξε από τους Τατάρους της Κριμαίας τον 18° αιώνα οι οποίοι άκουσαν για τον τρόπο μαγειρέματος shashlyk το οποίο αφορούσε το ψήσιμο σε ανοιχτή φωτιά μικρών κομματιών κρέατος περασμένα σε σούβλα. Μαζί με τη νέα συνταγή στη Ρωσία ήρθε και η λέξη shashlyk όπου η ερμηνεία της ήταν ”κάτι στη σούβλα”.

Σήμερα, πολλές είναι οι χώρες που έχουν παραδοσιακά φαγητά τα οποία γίνονται στη σούβλα και έχουν το δικό τους όνομα. Κάποια από αυτά είναι το shish kebab στη Μέση Ανατολή, khorovats στην Αρμενία, mtsvadi στη Γεωργία, σουβλάκι στην Ελλάδα, Churrasco στην Βραζιλία, espetada στην Πορτογαλία και suya στη Νιγηρία.

Το Shashlik δεν είναι απλώς ένα πιάτο. Είναι μέρος του κοινωνικού και πολιτιστικού ιστού σε πολλές περιοχές. Παραμένει μια δημοφιλής και διαχρονική γαστρονομική παράδοση σε πολλούς πολιτισμούς. Συχνά συνδέεται με υπαίθριες συγκεντρώσεις και γιορτές, όπου οι άνθρωποι συγκεντρώνονται για να ψήσουν και να απολαύσουν αυτό το γευστικό φαγητό.

Δείτε εδώ μία συνταγή για χοιρινό σασλίκ.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Comments are closed.