Σαμπαγιόν (sabayon)

Σαμπαγιόν (sabayon)

Σαμπαγιόν (sabayon), ένα Ιταλικό γλυκό που πέρασε με επιτυχία τα σύνορα της Γαλλίας. Στα Ιταλικά το συναντάμε ως zabaglione, zabaione ή zabajone ενώ στα γαλλικά ως sabayon.

Τι εννοούμε με τον όρο σαμπαγιόν;

Σαμπαγιόν (sabayon) είναι μία βελούδινη κρέμα αποτελούμενη από κρόκους αυγών, ζάχαρη και γλυκό κρασί. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά γλυκά της Ιταλίας με μια μυστηριώδη προέλευση.

Το σαμπαγιόν ή zabaione όπως λέγεται στα ιταλικά, εφευρέθηκε σύμφωνα με έναν μύθο στο Τορίνο τον 16° αιώνα. Αρχικά ονομάστηκε crema di San Baylón, από τον υποτιθέμενο εφευρέτη του, τον Φραγκισκανό μοναχό, Pascual Baylón Yubero.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και μία άλλη εκδοχή, καθώς βρέθηκε η συνταγή στο βιβλίο L’Arte di Ben Cucinare του Bartolomeo Stefani, το 1662. Ο Bartolomeo Stefani ήταν επικεφαλής σεφ της Δημοκρατίας της Βενετίας και του Δουκάτου της Μάντοβας.

Ανεξαρτήτως προέλευσης το σαμπαγιόν παραμένει ένα κλασικό ιταλικό γλυκό το οποίο παρασκευάζεται χτυπώντας σε μπαιν μαρί  τους κρόκους αυγών και τη ζάχαρη μέχρι να πήξουν σε μια λεία, αφρώδη κρέμα. Το άρωμα και την τελική γεύση, την παίρνει από το κρασί που προστίθεται. Τα κρασιά που χρησιμοποιούμε συνήθως είναι το Marsala, το Vin Santo ή το αφρώδες Moscato d’Asti και το Brachetto d’Acqui.

Για να δείτε ολοκληρωμένη τη συνταγή πατήστε εδώ

Το σαμπαγιόν (sabayon) σερβίρεται συνήθως ζεστό. Υπάρχει βέβαια και η κρύα εκδοχή του συνοδεύοντας φρέσκα φρούτα (φράουλες, βατόμουρα).

Εκτός του γλυκού προφίλ του, το συναντάμε ακόμα και σε συνταγές με ψάρι, με μοσχάρι, με κοτόπουλο, κ.α. Συχνή προσθήκη είναι τα εσπεριδοειδή όπου του δίνουν μία ενδιαφέρουσα γεύση ενώ ο καφές εσπρέσο με το κονιάκ δίνει μία υπέροχη γεύση και έναν ξεχωριστό συνδυασμό.  

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί