Σέλερι (celery)

Σέλερι (celery)

Το Σέλερι (celery) τρώγεται σε όλο τον κόσμο ως λαχανικό κυρίως γιά τον κορμό του. Τα φύλλα είναι έντονα αρωματισμένα και χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά. Είτε ως αρωματικά σε σούπες και μαγειρευτά είτε ως αποξηραμένα βότανα. Το σέλινο, τα κρεμμύδια και οι πιπεριές είναι η «ιερή τριάδα» της κουζίνας Louisiana Creole και Cajun. Το σέλινο, τα κρεμμύδια και τα καρότα επίσης, αποτελούν το γαλλικό mirepoix, που χρησιμοποιείται ως βάση για σάλτσες. Το σέλινο, τέλος είναι βασικό σε πολλές σούπες, όπως η γνωστή μας κοτόσουπα.


Το σέλινο χρησιμοποιείται επίσης σε δίαιτες απώλειας βάρους, όπου παρέχει πληθόρα διαιτητικών ινών χαμηλών θερμίδων. Θεωρείται λανθασμένα ως «τροφή αρνητικών θερμίδων», η πέψη των οποίων καίει περισσότερες θερμίδες. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση σέλινου παρέχει θετικές καθαρές θερμίδες, με την πέψη να καταναλώνει μόνο ένα μικρό ποσοστό των θερμίδων που λαμβάνονται.


Το σέλινο ανήκει σε μια μικρή ομάδα τροφίμων (με επικεφαλής τα φιστίκια) που φαίνεται να προκαλούν τις πιο σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Στα άτομα με αλλεργία στο σέλινο, η έκθεση μπορεί να προκαλέσει δυνητικά θανατηφόρο αναφυλακτικό σοκ. Το αλλεργιογόνο που περιέχει το Σέλερι (celery) δεν φαίνεται να καταστρέφεται σε θερμοκρασίες μαγειρέματος.

Η ρίζα του σέλινου – συνήθως τρώγεται ως σέλινο και είναι γνωστό ότι περιέχει περισσότερο αλλεργιογόνο από το μίσχο. Οι σπόροι περιέχουν τα υψηλότερα επίπεδα περιεκτικότητας σε αλλεργιογόνα.

Μια αλλεργική αντίδραση μπορεί επίσης να προκληθεί από την κατανάλωση τροφίμων που έχουν επεξεργαστεί σε μηχανήματα που έχουν προηγουμένως επεξεργαστεί σέλινο.

Όταν πρόκειται να το χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει πρώτα να το πλύνουμε και στη συνέχεια να το καθαρίσουμε με το πίλερ βγάζοντας του τις ίνες που έχει στο κοτσάνι.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί