Σάλτσα τεριάκι

Σάλτσα τεριάκι

Η σάλτσα τεριάκι είναι μία γιαπωνέζικη σάλτσα η οποία χρονολογείται από τον 17ο αιώνα. Το όνομα της προέρχεται από το teri που σημαίνει λάμψη, γυαλάδα ενώ το yaki αντιπροσωπεύει τη μέθοδο ψησίματος. Συνήθως το βασικό υλικό γίνεται σχάρας αλλά μπορούμε να το κάνουμε και σοτέ ή στο φούρνο.

Θα έλεγα πως είναι μία από τις βασικότατες σάλτσες της γιαπωνέζικης κουζίνας η οποία μάλιστα έχει γίνει και τεχνικός όρος διότι δίνει το όνομα της στα υλικά τα οποία μαρινάρει.

Η σάλτσα τεριάκι είναι μία δυνατή σάλτσα με έντονες γεύσεις οι οποίες συνδυάζουν γλυκά και αλμυρά στοιχεία. Θα δείτε τη σύσταση της να είναι είτε αραιή είτε παχύρευστη.

Κατά την δεκαετία του 60 η σάλτσα τεριάκι και γενικότερα τα πιάτα που περιείχαν τη σάλτσα έγιναν δημοφιλή.

Το κοτόπουλο είναι ένα υλικό το οποίο δένει τέλεια με τη σάλτσα τεριάκι. Το μοσχάρι, το ψάρι, τα λαχανικά και τα νουντλς είναι τα υπόλοιπα υλικά που μαγειρεύονται ή μαρινάρονται με αυτήν.

Η σάλτσα τεριάκι αποτελείται από: σάλτσα σόγιας, κρασί από ρύζι (σάκε), μίριν (γλυκόκρασί από ξύδι) και ζάχαρη.

Το τζίντζερ και το σκόρδο έχουν προστεθεί τα τελευταία χρόνια στη σάλτσα δίνοντας της μία άλλη νότα.

Η τεριάκι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν σάλτσα ή σαν μαρινάδα. Τα παλαιότερα τα χρόνια έμπαινε στο τέλος του μαγειρέματος.

Σάλτσα τεριάκι
Σάλτσα τεριάκι

Με την πάροδο των χρόνων άλλαξε η χρήση της. Πλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως προείπαμε σαν μαρινάδα ή να μπει στην αρχή ή στο τέλος του ψησίματος.

Μην διστάσετε να την χρησιμοποιήσετε για μαρινάδα σε μεγάλα κομμάτια κρέατος ή σε κρεατικά σχάρας. Τα ψάρια και κυρίως ο σολομός ταιριάζουν απόλυτα μαζί της. Τα σοτέ λαχανικά και τα τόφου είναι μία εξαιρετική επιλογή για τους vegan.

Για να δείτε τη συνταγή πατήστε εδώ

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί