Σαλάτα Olivier

Σαλάτα “Olivier”

Σαλάτα “Olivier”…μία συνταγή που χάθηκε αλλά ζει πάνω από έναν αιώνα!

Πόσο όμορφο και πόσο τιμητικό ένα φαγητό να παίρνει το όνομα του δημιουργού του. Έτσι και η Σαλάτα “Olivier” ή όπως την ξέρουν οι περισσότεροι “Ρωσική σαλάτα”.  

Εμπνευστής της ο Γάλλος Σεφ Lucien Olivier ο οποίος το 1860 εργαζόταν στο πολυτελές εστιατόριο της Μόσχας  “L’Hermitage”. Είχε ένα ξεχωριστό δωμάτιο στην κουζίνα του εστιατορίου όπου κανείς άλλος δεν είχε πρόσβαση. Εκεί ετοίμαζε κρυφά τη νόστιμη δημιουργία του με σκοπό κανείς να μην μπορεί να μάθει τη συνταγή του.

“L’Hermitage

Μία συνταγή που χάθηκε αλλά ζει πάνω από έναν αιώνα!!!

Η ακριβής συνταγή γιά την Σαλάτα “Olivier”, ιδιαίτερα αυτή του dressing, κρατήθηκε μυστική από τον Σεφ και παραμένει άγνωστη μέχρι σήμερα. Εικάζεται πως ήταν ένας τύπος μαγιονέζας, με γαλλικό κρασί, ξύδι, μουστάρδα και ελαιόλαδο από την Προβηγκία. 

Επιπλέον η σαλάτα περιείχε ανάλογα με τις εποχές του χρόνου αγριόγαλο, μοσχαρίσια γλώσσα, καπνιστή πάπια, κύβους πηχτής, χαβιάρι, μαρούλι, ουρές από καραβίδα, κάππαρη, αγγούρι, και βρασμένα αυγά.

Η σαλάτα έγινε τόσο διάσημη που ο Τσάρος Αλέξανδρος Β΄ πήγε στο “L’Hermitage” για να τη δοκιμάσει. 

Το 1883 σε ηλικία 45 ετών, ο Lucien Olivier πέθανε και μαζί με αυτόν χάθηκε και η πρωτότυπη συνταγή καθώς δεν έγραψε και δεν είπε σε κανέναν απολύτως τίποτα.

Lucien Olivier ο chef του “L’Hermitage” και εμπευστής της διάσημης σαλάτας Olivier

Το εστιατόριο “L’Hermitage”, έκλεισε εντέλει το 1905.

Λέγεται πως ένας από τους βοηθούς του, ο Ιβάν Ιβάνοφ κατάφερε να μπει μία φορά μέσα στο “κρυφό” δωμάτιο. Το μόνο όμως που μπόρεσε να δει ήταν τα υλικά. Το αποτέλεσμα ήταν να φτιάξει μία σαλάτα που να πλησιάζει την Olivier χωρίς όμως να μπορεί να αποτυπώσει την ίδια γεύση στους απαιτητικούς ουρανίσκους. Η σαλάτα αυτή ονομάστηκε Stolichny Salad.

Με την πάροδο του χρόνου, η σαλάτα Olivier εξελίχθηκε και τα περισσότερα από τα γκουρμέ συστατικά αντικαταστάθηκαν με πιο κοινά υλικά, όπως μπιζέλια, καρότα, πατάτες, κοτόπουλο, ζαμπόν και τουρσί. Σήμερα, οι παραλλαγές είναι ατελείωτες, με τους περισσότερους Ρώσους Σεφ να συμφωνούν σε ένα πράγμα: ότι η προσθήκη καρότων στη σαλάτα “Olivier” είναι αίρεση.

Κάποια μυστικά που θα πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως:

  • τα υλικά θα πρέπει να είναι κρύα
  • τα λαχανικά να είναι κομμένα σε μικρό καρεδάκι
  • η μαγιονέζα που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας ή ακόμα καλύτερα να την έχετε φτιάξει μόνοι σας

Σήμερα η Olivier είναι μία αυθεντική Ρώσικη σαλάτα, γιορτινή, παραδοσιακή σαλάτα της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς και είναι από της πιο δημοφιλείς σαλάτες της Ρωσικής κουζίνας.

Δείτε τη συνταγή εδώ

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί