Ροκφόρ

Ροκφόρ (Roquefort)

Το ροκφόρ προέρχεται από την Γαλλία και πιο συγκεκριμένα από τα νότια της χώρας στην περιοχή Ροκφόρ-συρ-Σουλζόν.

Η συγκεκριμένη περιοχή έχει μεγάλη παράδοση στα προϊόντα των προβατίνων, όπως το γάλα, τα μάλλινα υφάσματα και το κρέας.

Όλη η περιοχή έχει επικεντρωθεί στην παραγωγή και τη διάθεση του γνωστού ομώνυμου μουχλιασμένου τυριού το οποίο παράγεται από γάλα προβάτου και ωριμάζει στις φυσικές σπηλιές Καμπαλού, που έχουν μήκος περί τα 2 χιλιόμετρα και πλάτος τριακόσια μέτρα και στα οποία ωριμάζουν και μουχλιάζουν τα τυριά.

Η ονομασία αυτή συνιστά προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π).

Το ροκφόρ έχει ένα υποκίτρινο χρώμα, είναι εύθρυπτο, ελαφρά υγρό και διάστικτο από χαρακτηριστική μπλε μούχλα, της οποίας ο σχηματισμός οφείλεται στον μύκητα Penicillium roquefortis.

Ροκφόρ

Έχει ιδιαίτερο άρωμα και γεύση, ενώ είναι πλούσιο σε λιπαρά, πρωτεΐνες και ασβέστιο.

Ένα ολόκληρο κεφάλι ροκφόρ ζυγίζει 2,5 με 3 κιλά, και έχει πάχος περίπου 10 εκατοστά.

Το ροκφόρ είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείται πολύ στη μαγειρική. Συνήθως το βρίσκουμε κομμένο σε μικρά κομμάτια ή τριμμένο πάνω σε πράσινες σαλάτες με συνοδεία ξηρών καρπών. Ταιριάζει πολύ με καρύδια. Ένας άλλος τρόπος να σερβιριστεί σε σαλάτες, είναι σε μορφή dressing. Ένα ρευστό dressing έτοιμο να συνδέσει όλα τα υλικά μιας σαλάτας.

Είναι ένα υλικό που δένει υπέροχα με κρέμα γάλακτος. Τον συνδυασμό αυτό τον χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε είτε ζυμαρικά ή μπιφτέκια ή χοιρινά φιλετάκια με σάλτσα ροκφόρ.

Ταιριάζει επίσης σε πίτσες, σε καναπεδάκια αλλά και ως spread σε ψωμάκια.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί