Πολλές φορές έχω ακούσει την ερώτηση, πως ψήνουμε ένα ψάρι στα κάρβουνα; Πως γίνεται να ψηθεί και να μην κολλήσει η πέτσα του στη σχάρα; Πότε καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμο, ψημένο και φυσικά ζουμερό; Όλες αυτές τις ερωτήσεις-απορίες θα προσπαθήσουμε σήμερα να σας τις λύσουμε.
Ξεκινώντας θα ήθελα να κάνω μία αναφορά στη χώρα που ζούμε και στις θάλασσές της. Οι Ελληνικές θάλασσες έχουν μία πληθώρα εδώδιμων ψαριών των οποίων η γεύση τους δεν συγκρίνεται με ψάρια άλλων χωρών. Μην ξεχνάμε άλλωστε τις σαρδέλες Καλλονής, τον τόνο Αλοννήσου και πολλά άλλα είδη που ζουν στα ελληνικά νερά.
Προτού όμως ξεκινήσουμε με το πως ψήνουμε ένα ψάρι στα κάρβουνα θα πρέπει να πούμε λίγα λόγια για το πως ανάβουμε τα κάρβουνα και ποιες διαδικασίες ακολουθούμε προτού ακουμπήσουμε το ψάρι στη σχάρα.
Αρχικά θα βάλουμε τα κάρβουνα στην ψησταριά μας δημιουργώντας ένα βουναλάκι. Στο κέντρο αυτού του βουνού από κάρβουνα θα τοποθετήσουμε το προσάναμα. Το προσάναμα μπορεί να είναι κάποια ξερά κλαράκια ή κάποια κουκουνάρια ή έτοιμο προσάναμα από το σούπερ μάρκετ.
Αφότου ανάψουμε το προσάναμα, περιμένουμε υπομονετικά τα κάρβουνα να ανάψουν μέχρι να τα δούμε να αλλάζουν χρώμα και από κατάμαυρα που είναι να πάρουν ένα άσπρο-κόκκινο χρώμα. Όσο θα περιμένουμε τα κάρβουνα να ανάψουν, καθαρίζουμε σχολαστικά τη σχάρα.
Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο επιτυχίας είναι η σχάρα, η οποία θα πρέπει να είναι καθαρή!!
Υπάρχουν πολλοί τρόποι καθαρισμού της. Μπορούμε να την καθαρίσουμε με ένα σφουγγαράκι και μετά να την ξεπλύνουμε. Μπορούμε να κόψουμε ένα λεμόνι στα δύο και να το περάσουμε από πάνω της. Μπορούμε επίσης να την κάψουμε και με ένα βρεγμένο πανί να την καθαρίσουμε.
Αφότου λοιπόν έχουμε καθαρή σχάρα και έτοιμο αναμμένο κάρβουνο, στρώνουμε τη φωτιά. Με μία μεταλλική τσιμπίδα (μασιά) απλώνουμε το κάρβουνο ώστε να καλύψει όλο το εμβαδόν της ψησταριάς. Τοποθετούμε από πάνω την καθαρή μας σχάρα και αφήνουμε να κάψει καλά. Περιμένουμε περίπου 5 με 7 λεπτά ώστε να πέσει η θερμοκρασία της φωτιάς. Βάζουμε σε ένα πανί ή σε μπόλικο χαρτί λίγο λάδι και λαδώνουμε την σχάρα.
Είμαστε έτοιμοι να τοποθετήσουμε τα ψάρια πάνω στη σχάρα. Προτού όμως το κάνουμε αυτό θα πρέπει να έχουμε καθαρίσει τα ψάρια από τα λέπια και να έχουμε αφαιρέσει τα εντόσθια και τα βράγχια. Στη συνέχεια τα βάζουμε σε ένα ταψάκι τα αλατίζουμε και τα λαδώνουμε.
Προσοχή!!! Δεν τα χαράζουμε!!! Τα ψάρια δεν πρέπει να τα χαράζουμε διότι θα στεγνώσουν κατά το ψήσιμο τους
Είμαστε έτοιμοι να τα τοποθετήσουμε στη σχάρα. Τα πιάνουμε από την ουρά (όταν πρόκειται για ψάρι μέχρι και ένα κιλό), κρατάμε για λίγο το ψάρι πάνω από το ταψί ώστε να φύγουν τα πολλά λάδια και τα βάζουμε αποφασιστικά πάνω στη σχάρα. Περιμένουμε περίπου στα 6 με 8 λεπτά, μέχρι να ψηθεί η πέτσα και τότε και μόνο τότε, γυρνάμε το ψάρι από την άλλη πλευρά.
Καλό είναι προτού το γυρίσουμε, με ένα πινελάκι να λαδώσουμε την πέτσα ελαφρώς
Για να γυρίσουμε το ψάρι, χρησιμοποιούμε μία πλατιά σπάτουλα. Τη σπάτουλα τη βάζουμε από τη μεριά της κοιλιάς και προσεκτικά γυρίζουμε το ψάρι. Αφήνουμε πάλι 6 με 8 λεπτά το ψάρι με σκοπό να ψηθεί και η άλλη πλευρά της πέτσας. Αφότου ψηθεί και η άλλη πλευρά της πέτσας μπορούμε προσεκτικά να γυρίσουμε πάλι το ψάρι.
Ένα ψάρι 450γρ. θέλει περίπου δύο γυρίσματα για να είναι ψημένο. Αν το ψάρι μας είναι μεγαλύτερο θα πρέπει να έχουμε προβλέψει να κρατήσουμε ένα χώρο στην ψησταριά όπου η φωτιά θα είναι πιο χαμηλή ώστε το ψάρι να μπορέσει να σιγοψηθεί μέχρι το εσωτερικό του.
Δεν υπάρχει ακριβής χρόνος που μπορούμε να σας πούμε για το πότε θα είναι έτοιμο το ψάρι σας. Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν το χρόνο ψησίματος.
Αυτοί είναι: το μέγεθος και το είδος του ψαριού, η θερμοκρασία της φωτιάς και η απόσταση της σχάρας από τη φωτιά.
Πως θα καταλάβουμε ότι το ψάρι είναι έτοιμο, ζουμερό και όχι στεγνό;
Υπάρχουν δύο τρόποι για να το καταλάβουμε αυτό. Ο πρώτος τρόπος είναι ξεκάθαρα η εμπειρία. Ένας έμπειρος ψήστης μπορεί εύκολα να καταλάβει πότε ένα ψάρι είναι έτοιμο. Βλέποντάς το και πιέζοντάς το ακριβώς στο σημείο μετά το κεφάλι και πριν το πτερύγιο της ράχης. Αν το πιέσουμε με το δάχτυλό μας και δεν επανέρθει σημαίνει ότι το ψάρι έχει ψηθεί. Ο δεύτερος τρόπος και ο πιο σίγουρος είναι με τη χρήση ενός θερμόμετρου. Τρυπώντας με την άκρη της ακίδας του θερμόμετρου το παχύ σημείο του ψαριού, θα πρέπει να δείχνει από 60°C μέχρι και 70°C.
Αφότου τα ψάρια ψηθούν, τα βγάζουμε από τη φωτιά και όσο είναι ακόμα ζεστά τα ανοίγουμε ώστε να αφαιρέσουμε πρώτα το κεντρικό κόκκαλο και στη συνέχεια τα πιο μικρά.
Τα ψάρια στη σχάρα τα σερβίρουμε συνήθως με λαδολέμονο. Αν θέλετε την προσωπική μου γνώμη, θεωρώ πως ένα γευστικό ψάρι εκτός από αλάτι, δεν χρειάζεται τίποτα άλλο. Το λαδολέμονο θα το πρότεινα σε ψάρια που η σάρκα τους είναι πιο στεγνή με σκοπό να τους δώσει την ανάλογη υγρασία και γεύση.
Comments are closed.