Πως σπάμε ένα αυγό

Πως σπάμε ένα αυγό

Πολλές φορές μπορεί να έχετε αναρωτηθεί πως σπάμε ένα αυγό. Υπάρχει κάποιος τρόπος και αν ναι, ποιος είναι αυτός;

Σε όσους αρέσει το μαγείρεμα και το εξασκούν είτε επαγγελματικά είτε ερασιτεχνικά ίσως να έχει περάσει από το μυαλό τους η ερώτηση πως σπάμε ένα αυγό ώστε να μην έχουμε τσόφλια ή να μην σπάσει ο κρόκος;

Πριν απαντήσουμε λοιπόν στην ερώτηση θα αναφέρουμε τους πιο συχνούς τρόπους σπασίματος που βλέπουμε στις κουζίνες. Παράλληλα θα αναφέρουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του κάθε τρόπου ώστε να καταλήξουμε στον ιδανικό.

Σπάσιμο του αυγού στην άκρη του μπολ

Ξεκινάμε λοιπόν με το σπάσιμο του αυγού στην άκρη του μπολ ή στο χείλος του τηγανιού. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε ένα γρήγορο σπάσιμο αυγού αλλά ταυτόχρονα μπορεί να λερωθεί το χείλος του μπολ / τηγανιού και αρκετές φορές και ο πάγκος. Με αυτή τη μέθοδο έχουμε το εξής πρόβλημα. Κομμάτια από το κέλυφος μπορεί να καταλήξουν στο μπολ ή στο τηγάνι μαζί με το αυγό.

Σπάσιμο του αυγού με τα δύο χέρια

Ένας δεύτερος τρόπος είναι να σπάσουμε το ένα αυγό με ένα άλλο αυγό. Με αυτήν την τεχνική χρησιμοποιούμε και τα δύο χέρια. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε λιγότερες πιθανότητες τα κελύφη να καταλήξουν μέσα στο αυγό. Το αυγό το ανοίγουμε με τα δύο χέρια και με προσοχή ώστε να μην σπάσουμε τον κρόκο.

Σπάσιμο του αυγού σε επίπεδη επιφάνεια

Ένας άλλος τρόπος είναι να δημιουργήσουμε μία ρωγμή στο αυγό σε μία επίπεδη επιφάνεια. Στοχεύουμε στο πλαϊνό μέρος του αυγού και χτυπάμε απαλά χρησιμοποιώντας τόση δύναμη ώστε να σπάσει το κέλυφος αλλά να μην σκίσουμε την εσωτερική μεμβράνη. Στη συνέχεια κρατάμε το αυγό με τα δύο μας χέρια και με τους αντίχειρες πιέζουμε ανοίγοντάς το. Σίγουρα αυτός ο τρόπος είναι πιο χρονοβόρος αλλά το κέλυφος σπάει πιο ”στρωτά” οπότε είναι πολύ λιγότερο πιθανό να οδηγήσει σε σπασμένο κρόκο ή θραύσματα κελύφους στο αυγό σας. Επίσης δείχνει να είναι και ο λιγότερο ακατάστατος.

Το σπάσιμο του αυγού με το ένα χέρι δείχνει σίγουρα μία εξοικείωση, παρ΄ όλα αυτά δημιουργεί μία ακαταστασία μολονότι είναι αρκετά εντυπωσιακό. Πολλά από τα κελύφη τα βρίσκουμε μέσα στο αυγό. Εκτός όμως από αυτό, αρκετό αυγό θα μείνει και στα χέρια μας. Επίσης το πιο πιθανό είναι να σπάσει και ο κρόκος καθώς η δύναμη που ασκούμε είναι συνήθως μεγαλύτερη.

Εν τέλη πιο είναι το συμπέρασμα;

Συνοψίζοντας όλους τους τρόπους, καταλήγω πως ο πιο σωστός είναι το σπάσιμο του αυγού σε μία επίπεδη επιφάνεια. Μην ξεχνάμε ότι ψάχνουμε το καλύτερο αποτέλεσμα παρότι μπορεί να είναι λίγο πιο χρονοβόρο.

Τελειώνοντας θα ήθελα να αναφέρω πως σπάμε ένα αυγό πρώτα σε ένα μπολάκι και μετά το χρησιμοποιούμε. Οι λόγοι είναι δύο. Ο πρώτος είναι για να αφαιρέσουμε τυχόν τσόφλια. Ο δεύτερος είναι για να μπορούμε να ελέγχουμε ότι το αυγό είναι καλό. Ας υποθέσουμε ότι σπάμε ένα – ένα αυγό πάνω από κάποια υλικά (για παράδειγμα κιμάς για μπιφτέκια) και κάποιο από αυτά τυχαίνει να είναι κλούβιο. Θα πρέπει να πετάξουμε ότι ήρθε σε επαφή με αυτό το αυγό.

Κλείνοντας θα ήθελε να σας εφιστήσω την προσοχή στην ορθή καθαριότητα μετά τη χρήση αυγού. Παρόλο που 1 αυγό στα 20000 μπορεί να είναι μολυσμένο με σαλμονέλα εμείς θα πρέπει να είμαστε πολύ συνεπείς στο καθάρισμα όλων των αντικειμένων που έχουν έρθει σε επαφή με το αυγό. Μην ξεχνάμε άλλωστε όπως είπε και ο Ιπποκράτης ο Κώος 460-370 π.Χ. ”Το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν”

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί