Πως κρατάμε ένα μαχαίρι του σεφ

Πως κρατάμε ένα μαχαίρι του σεφ

Πως κρατάμε ένα μαχαίρι του σεφ; Ποιος είναι ο σωστός τρόπος ώστε να έχουμε πρώτα από όλα ασφάλεια και κατά δεύτερον ένα σωστό και ακριβές κόψιμο;

Μπορεί να έχουμε ένα υπέροχο και ακριβό μαχαίρι το οποίο με λάθος χειρισμό να γίνεται εμπόδιο στη δουλειά μας. Κρατώντας ένα μαχαίρι θα πρέπει να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο. Όταν ελέγχουμε το μαχαίρι η κοπή του είναι ασφαλέστερη και ευκολότερη.

Μαθαίνοντας πως να κρατάμε σωστά ένα μαχαίρι αποτρέπουμε πρωτίστως τραυματισμό αλλά και επιπλέον κούραση του χεριού. Υπάρχουν δύο τρόποι για να κρατήσουμε ένα μαχαίρι του σεφ.

Ο πρώτος είναι πιάνοντας καλά το μαχαίρι από τη λαβή του. Τα δάχτυλα τυλίγονται γύρω από τη λαβή στην μία πλευρά. Ο αντίχειρας από την άλλη αγκαλιάζει την λαβή. Αυτός ο τρόπος είναι ιδανικός για αρχάριους μάγειρες και παιδιά. Τον χρησιμοποιούν επίσης μάγειρες με μικρά χέρια.

Ο δεύτερος τρόπος είναι αυτός όπου τα δάχτυλά μας αγκαλιάζουν πάλι την λαβή. Η διαφορά εδώ είναι πως ο αντίχειρας και ο δείκτης ακουμπάνε τη λεπίδα (σαν να την τσιμπάνε) δημιουργώντας έτσι έναν πιο σταθερό χειρισμό του μαχαιριού.

Τον συγκεκριμένο τρόπο τον επιλέγουν οι σεφ γιατί κάνει το μαχαίρι πιο ευκίνητο. Με αυτόν τον χειρισμό έχουμε επίσης περισσότερο έλεγχο της λεπίδας.

Όποιον τρόπο από τους δύο και αν επιλέξουμε θα πρέπει να γνωρίζουμε πως καθοριστικό παράγοντα σε όλα τα παραπάνω παίζει και το χέρι που δεν κρατάει το μαχαίρι. Με το θεωρητικά αδύναμο χέρι μετακινούμε το υλικό που είναι για κόψιμο. Παράλληλα με το αδύναμο χέρι οδηγούμε τη λεπίδα του μαχαιριού ώστε να κόψει στο πάχος που επιθυμούμε.

Αυτοί είναι οι δύο τρόποι για το πως κρατάμε ένα μαχαίρι του σεφ. Επιλέξτε αυτόν που λειτουργεί καλύτερα σε εσάς και μην διστάσετε να τον αλλάξετε ακόμα και κατά τη διάρκεια της εργασίας σας.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί