Πλένονται τα μανιτάρια ή όχι;

Πλένονται τα μανιτάρια ή όχι;

Πλένονται τα μανιτάρια ή όχι; Μία ερώτηση που συνήθως έχει μία κατηγορηματική απάντηση, ‘’ΟΧΙ’’.

Άραγε ισχύει αυτή η άποψη ή μήπως όχι;

Τα μανιτάρια αποτελούνται κατά 90% από νερό. Αυτό και μόνο το γεγονός οδήγησε στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να πλένονται γιατί θα απορροφήσουν παραπάνω υγρασία.

Η εγκυκλοπαίδεια Larousse Gastronomique συστήνει το καθάρισμα των μανιταριών να γίνεται με ένα βρεγμένο πανί. Με αυτό τον τρόπο δεν επειρεάζεται το άρωμα, η γεύση και η σύσταση τους.

Στην αντίπερα όχθη ο Harold McGee, ένας Αμερικανός συγγραφέας ο οποίος ασχολείται με την ιστορία των τροφίμων και του μαγειρέματος πιστεύει το αντίθετο.

Ο Harold McGee έκανε ένα πείραμα. Πήρε 252 γραμμάρια μανιταριών τα έβαλε σε βραστό νερό και τα έβρασε για 5 λεπτά. Στη συνέχεια τα ζύγισε και παρατήρησε ότι είχαν απορροφήσει 6 γραμμάρια επιπλέον υγρασίας.

Το γεγονός αυτό οδήγησε τον Harold McGee στο συμπέρασμα ότι αν 5 λεπτά βρασμού αλλάζουν τόσο λίγο τη σύσταση των μανιταριών τότε ένα γρήγορο πλύσιμο σε τρεχούμενο νερό, το πιθανότερο είναι να μην τα επιρεάσει καθόλου.

Καταλαβαίνουνε βέβαια, ότι δεν πρέπει να τα αφήσουμε σε μια λεκάνη να μουλιάσουν, όπως κάνουμε με άλλα λαχανικά (φυλλώδη).

Πλένονται τα μανιτάρια ή όχι;

Ποια μανιτάρια πλένονται;

Τα μανιτάρια που μπορούν να πλυθούν είναι τα στρογγυλά άσπρα, τα πορτομπέλο και τα πλευρώτους.

Αφότου τα πλύνουμε τα στραγγίζουμε και τα στεγνώνουμε.

Σε περιπτώσεις όπως το μανιτάρι πορτσίνι, τα καθαρίζουμε προσεχτικά με ένα βρεγμένο πανάκι.

Συμπέρασμα

Το συμπέρασμα λοιπόν, αν πλένονται τα μανιτάρια ή όχι;

Θα απαντηθεί με τη φράση ότι, εξαρτάται από την ποικιλία τους.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί