Πιτσόγυρο

Πιτσόγυρο

Τι μπορεί να είναι άραγε το πιτσόγυρο;

Παρόλο που εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει το φαγητό στο δρόμο, τα τελευταία χρόνια έχει φορέσει την αγγλική ονομασία και ονομάζεται street food. Αυτό βέβαια, μόνο καλό έκανε γιατί έδωσε την ευκαιρία σε πολλές καντίνες και σε πολλά μαγαζιά γενικά, να εξελιχθούν και με αρκετό μεράκι αλλά και φαντασία, να προσθέσουν καινούργιες γεύσεις και συνδυασμούς που μέχρι τότε δεν τολμούσαν.

Τι συμβαίνει όμως με το πιτσόγυρο;

Όταν ακούμε τη λέξη πιτσόγυρο αρχικά παραξενευόμαστε. Τι μπορεί να είναι αυτό άραγε; Η λέξη αποτελείται από δύο συνθετικά την πίτσα και τον γύρο. Ναι, είναι γεγονός, πίτσα και γύρος μαζί. Η πίτσα αντικαθιστά την πίτα, ο γύρος τοποθετείται όμορφα πάνω της μαζί με πατάτες, ντομάτα και ότι άλλο θελήσετε. Όλο αυτό τυλίγεται, όπως το σουβλάκι και ονομάζεται πιτσόγυρο.  

Η περιοχή που πιστώνεται αυτήν την έμπνευση είναι ο Βόλος. Αρχικά διστάζεις, στη συνέχεια μπαίνεις στον πειρασμό και εν τέλει υποκύπτεις. Η πίτσα συνδυάζεται αρμονικά με τον γύρο δίνοντας ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα και μία umami γεύση.

Πως θα το βρούμε;

Πηγαίνοντας στο Βόλο, σταματάς έναν περαστικό και απλά τον ρωτάς. Το πιτσόγυρο και η παταούγκα είναι φαγητά, σήμα κατατεθέν για το Βόλο. Οποιοσδήποτε λοιπόν εκεί, θα σας κατευθύνει στο ανάλογο μαγαζί.

Είναι πολύ σημαντικό επαρχιακές πόλεις να αφήνουν το προσωπικό τους γαστρονομικό αποτύπωμα. Υπάρχουν χαρισματικοί σεφ που εμπνέονται και μας προσφέρουν κατά καιρούς εξαιρετικές και διαχρονικές συνταγές.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί