Πατάτες vitelotte

Πατάτες vitelotte (μοβ πατάτες)

Οι πατάτες vitelotte, είναι γνωστές και ως μοβ πατάτες. Πρόκειται για ένα σπάνιο είδος πατάτας, με καταγωγή από την Νότια Αμερική, και συγκεκριμένα από την περιοχή μεταξύ Περού και Χιλής.

Θα  μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε ημιάγρια, το φυτό της είναι γενικά πολύ ανθεκτικό, τόσο στις αρρώστιες, όσο και στην ξηρασία. Θέλει χώμα ελαφρύ, σπέρνεται σε βάθος και δεν αντέχει στην υπερβολική υγρασία.

Οι βολβοί συλλέγονται στο τέλος του καλοκαιριού.

Οι vitelotte είναι μικρές, μακρουλές και έχουν κόμπους, μοιάζουν δηλαδή πιο πολύ με ρίζωμα. Η φλούδα τους είναι αρκετά παχιά. Τόσο η φλούδα όσο και η σάρκα τους έχουν ένα χρώμα βαθύ μπλε, που τείνει προς το μοβ. Στην τομή, η σάρκα τους δεν εμφανίζεται ομοιόμορφα χρωματισμένη, αλλά παρουσιάζει και λευκά νερά.

Πατάτες vitelotte
Πατάτες vitelotte

Είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά αλλά και σε ανθοκυανίνες, στις οποίες οφείλεται και το χρώμα τους. Περιέχουν μεγάλη ποσότητα αμύλου και γι’ αυτό η σάρκα τους είναι κολλώδης.

Δεν περιέχουν γλουτένη και είναι κατάλληλες για όσους έχουν δυσανεξία σε αυτή.

Είναι ευαίσθητες και πρέπει να καταναλωθούν άμεσα. Συντηρούνται σε σκοτεινό μέρος

Μαγειρική αξιοποίηση

Χρησιμοποιούνται βρασμένες για παρασκευή πουρέ και νιόκι. Επίσης μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε βρασμένες σαν γαρνιτούρα ή σαν σαλάτα. Ιδιαίτερη εντύπωση έχουν όταν τις κάνετε τσιπς.

Αν τις δουλέψετε για πουρέ, χρησιμοποιήστε το ειδικό εργαλείο και όχι το μούλτι διότι το αποτέλεσμα θα είναι μια κολλώδης πάστα καθώς περιέχουν αρκετό άμυλο.

Οι πατάτες vitelotte πρέπει πάντα να ξεφλουδίζονται γιατί η φλούδα τους είναι αρκετά χοντρή και δεν τρώγεται.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί