Παστράμι (pastrami)

Παστράμι (pastrami)

Το παστράμι (pastrami) είναι ένα αλλαντικό το οποίο φτιάχνεται από διάφορα μέρη του μοσχαριού. Συνήθως χρησιμοποιείται το στήθος ενώ κάποιοι το φτιάχνουν και με κρέας από το μπούτι του μόσχου.

Η ιστορία του

Θυμίζει αρκετά τον παστουρμά καθώς η λέξη προέρχεται από την τούρκικη λέξη pastrami που σημαίνει μπέικον. Το παστράμι είναι πολύ διαδεδομένο στην Αμερική και πολύ περισσότερο στη Νέα Υόρκη. Εκεί έφτασε από Εβραίους της Ρουμανίας, τον 19°αιώνα. Βασικά δεν έφτασε το αλλαντικό εκεί αλλά η τεχνική παρασκευής του.

Πως παρασκευάζεται το παστράμι (pastrami)

Κάθε περιοχή χρησιμοποιεί διαφορετικά μέρη του ζώου. Στη Νέα Υόρκη το φτιάχνουν από μοσχαρίσιο στήθος ενώ στην Ελλάδα το φτιάχνουν από μοσχαρίσιο μπούτι ή από κόντρα μόσχου.

Το παστράμι αρχικά μπαίνει σε άρμη και στη συνέχεια στραγγίζεται και καλύπτεται με ένα στρώμα από κόκκους μπαχαρικών. Τα μπαχαρικά είναι κόκκοι πιπεριού, κόλιανδρος και σινάπι. Αφότου καλυφθεί από τα μπαχαρικά, στη συνέχεια καπνίζεται και μετά ψήνεται στον ατμό.

Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι ένα ζουμερό αλλαντικό με μία δυνατή γεύση καθώς το κάπνισμα αλλά και τα μπαχαρικά αφήνουν μία ωραία γεύση στον ουρανίσκο.

Το παστράμι πρέπει να κόβεται σε λεπτές φέτες αποδίδοντας έτσι, τη μέγιστη γεύση του!!

Που το χρησιμοποιούμε

Είναι ένα αλλαντικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με αρκετά διαφορετικούς τρόπους. Αρχικά τρώγεται σκέτο συνοδεύοντας ένα ποτήρι κρασί. Το κρασί μπορεί να είναι λευκό, ροζέ ή κόκκινο. Το Σαββατιανό ταιριάζει απίστευτα όπως επίσης και ένα κόκκινο Νεμέα.

Επίσης το συναντάμε σε ένα πλατό μαζί με άλλα αλλαντικά και τυριά. Συνδυάζεται με κριτσίνια τυλιγμένο γύρω τους όπως άλλωστε και το προσούτο. Σε σαλάτες προσφέρει τη γεύση του σε συνδυασμό είτε με ποικιλία μαρουλιών είτε με βρασμένα ζυμαρικά. Σε σάντουιτς μαζί με τυρί, μαρούλι και σάλτσα μαγιονέζα είναι μία γευστική πρόταση. Ταιριάζει ωραία σε καναπεδάκια και μπρουσκέτες με κρέμα τυριού και μαρμελάδα ή τσάτνεϋ.

Στη Νέα Υόρκη έχει τη δική του θέση σε ένα burger, όπου δίνει και το όνομά του. Αυτό ονομάζεται ‘’pastrami burger’’.

Τέλος το συναντάμε σε ζεστές σάλτσες, σε συνταγές με ζυμαρικά, σε παρασκευές αυγών και σε πίτσες. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή όταν ψήνεται καθώς βγάζει παραπάνω αλμύρα.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί