Πίτα με μούρα Saskatoon (Saskatoon berry pie)

Πίτα με μούρα Saskatoon (Saskatoon berry pie)

Η πίτα με μούρα Saskatoon είναι ένα παραδοσιακό καναδικό επιδόρπιο που παρασκευάζεται από μούρα saskatoon, τα οποία είναι εγγενή στα καναδικά λιβάδια και σε μέρη των βόρειων Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα μούρα Saskatoon (Amelanchier alnifolia) είναι αυτόχθονα στη Βόρεια Αμερική, ιδιαίτερα στις δυτικές και κεντρικές περιοχές του Καναδά και στις βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ιθαγενής του Καναδά χρησιμοποιούσαν τα μούρα του saskatoon για διάφορους σκοπούς, όπως τρόφιμα, φάρμακα και εμπόριο.

Άλεθαν σε πάστα τα μούρα και στη συνέχεια τα στέγνωναν και τα αποθήκευαν για το χειμώνα.

Τα συνδύαζαν με άλλα συστατικά όπως κρέας βίσωνα και λίπος φτιάχνοντας το pemmican, μία τροφή πλούσια σε ενέργεια και απαραίτητη για την επιβίωση.

Όταν οι Ευρωπαίοι άποικοι έφτασαν στα καναδικά λιβάδια τον 18ο και 19ο αιώνα, υιοθέτησαν γρήγορα το μούρο στη διατροφή τους. Η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και η ευελιξία του μούρου saskatoon το έκαναν ιδανικό συστατικό για μαρμελάδες, κονσέρβες και πίτες.

Η ιδέα της παρασκευής πίτας με μούρα saskatoon αναπτύχθηκε πιθανότατα κατά την πρώιμη περίοδο εγκατάστασης, όταν οι Ευρωπαίοι μετανάστες έφεραν μαζί τους παραδόσεις παρασκευής πίτας από τις πατρίδες τους.

Η πίτα με μούρα Saskatoon έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στα καναδικά λιβάδια (Σασκάτσουαν, Αλμπέρτα και Μανιτόμπα) όπου ευδοκιμεί το μούρο. Η πόλη του Saskatoon στον Καναδά, στην πραγματικότητα, πήρε το όνομά της από τα ίδια τα μούρα. Συχνά αποκαλείται η «Πόλη του Saskatoon Berry».

Τα μούρα Saskatoon έχουν γεύση που συχνά συγκρίνεται με τα βατόμουρα, αλλά με μια πιο γήινη γεύση που μοιάζει με αμύγδαλο. Αυτό το ξεχωριστό γευστικό προφίλ κάνει την πίτα μοναδική.

Η πίτα φτιάχνεται από αλεύρι, βούτυρο, αυγά και μούρα Saskatoon. Σήμερα, η καναδική πίτα με μούρα Saskatoon σερβίρεται ως επιδόρπιο σε πολλά ζαχαροπλαστεία του Saskatchewan και της Alberta.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Comments are closed.