Το πίλερ είναι ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία του μάγειρα. Σε μια επαγγελματική κουζίνα χρησιμοποιούμε και τους δύο όρους, είτε πίλερ είτε αποφλοιωτής. Βέβαια κάποιοι θα το ζητήσουν σαν ξυστράκι ή σαν καθαριστής πατάτας.
Το όνομα πίλερ βγαίνει από το peel που σημαίνει ξεφλουδίζω.
Αποτελείτε από δύο παράλληλες, κοφτερές λεπίδες. Τα είδη ποικίλουν, άλλα έχουν πλατιά λαβή και άλλα μακρόστενη.
Χρησιμοποιείτε για να ξεφλουδίζει λαχανικά με πρωταγωνιστές την πατάτα, τα καρότα και τα αγγούρια. Επίσης καθαρίζουμε τις ίνες από το σέλερι. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε φρούτα όπως μήλο και αχλάδι.
Θέλει μεγάλη προσοχή καθώς το χρησιμοποιείται. Οι κοφτερές λεπίδες του μπορούν να σας δημιουργήσουν μεγάλο τραύμα αν δεν είστε προσεχτικοί και κοπείτε.
Τα τελευταία χρόνια έχουμε στο εμπόριο αποφλοιωτές με λεπίδες διαφορετικού κοψίματος όπως ζουλιέν και μπατόν.
Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί