Ο τόνος και τα είδη του, τα χαρακτηριστικά τους μαζί με τις επιστημονικές τους ονομασίες είναι το σημερινό μας άρθρο.
Οι τόνοι είναι μεγάλα ψάρια που ζουν σε θάλασσες και ωκεανούς. Ανήκουν στην οικογένεια των Σκομβρίδων (Scombridae) στην οποία μέλη είναι και τα σκουμπριά.
Το σώμα του τόνου είναι συμπαγές και υδροδυναμικό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αναπτύσσει ταχύτητες έως και τα 70 χιλιόμετρα την ώρα. Το κρέας του τόνου είναι κόκκινο σε αντίθεση με το λευκό των άλλων ψαριών.
Αυτό οφείλεται σε μια πρωτεΐνη, την μυοσφαιρίνη
Ερυθρός τόνος ή τόνος του Ειρηνικού (Thunnus orientalis)
Τον ερυθρό τόνο με την επιστημονική ονομασία (Thunnus orientalis) τον βρίσκουμε να κολυμπά στα νερά του Βόρειου Ειρηνικού. Είναι ένα μεγάλο ψάρι με μήκος που μπορεί να φτάσει τα 3 μέτρα και βάρος έως και 450 κιλά. Είναι στενά συνδεδεμένος με τον τόνο του Ατλαντικού (Thunnus thynnus). Αρκετές φορές αντιμετωπίζεται ως το ίδιο είδος. Ο ερυθρός τόνος είναι ένα εμπορικά πολύτιμο ψάρι και αρκετές χιλιάδες τόνοι αλιεύονται κάθε χρόνο κάνοντάς τον επαπειλούμενο είδος.
Τόνος του Ατλαντικού ή ερυθρός τόνος του Ατλαντικού (Thunnus thynnus)
Τόνος του Ατλαντικού ή ερυθρός τόνος του Ατλαντικού (Thunnus thynnus)
Ο τόνος του ατλαντικού με την επιστημονική ονομασία (Thunnus thynnus) είναι ψάρι που ζει έως και 20 χρόνια, λόγω της μεγάλης ζήτησης, ο πληθυσμός του βρίσκεται σε κίνδυνο. Ο τόνος του ατλαντικού απαντάται σε όλο τον Ατλαντικό και στη Μεσόγειο θάλασσα. Στο παρελθόν σε αυτό το είδος συμπεριλαμβανόταν και ο ερυθρός τόνος του Ειρηνικού (Thunnus orientalis).
Πως τον αναγνωρίζουμε;
Ο τόνος του Ατλαντικού έχει ασημί χρώμα στην κοιλιακή χώρα και μπλε – μαύρο στην ραχιαία. Είναι γνωστός επίσης και ως τόνος με γαλάζια πτερύγια ή κυανόπτερος (bluefin). Το βάρος του μπορεί να φτάσει έως και 250 κιλά και το μήκος του τα 2 μέτρα. Ο μεγαλύτερος τόνος που έχει καταγραφεί ζύγιζε 679 κιλά.
Χρησιμοποιείται για σούσι, σασίμι αλλά και ψητός ή σοτέ.
Μακρύπτερυγος τόνος ή albacore (Thunnus alalunga)
Μακρύπτερυγος τόνος ή albacore (Thunnus alalunga)
Ο τόνος albacore με την επιστημονική ονομασία (Thunnus alalunga) είναι γνωστός και με το όνομα μακρύς τόνος. Βρίσκεται σε ολόκληρο τον Ειρηνικό Ωκεανό, τον Ατλαντικό Ωκεανό, τον Ινδικό ωκεανό και τη Μεσόγειο Θάλασσα. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι το εξαιρετικά μακρύ θωρακικό πτερύγιο. Έχει ασημί – λευκό χρώμα στην κάτω πλευρά και σκούρο μπλε στην πάνω. Το μήκος του συνήθως μπορεί να φτάσει έως το 1 μέτρο με το βάρος του στα 20 κιλά. Έχουν βέβαια μετρηθεί και μακρυπτέρυγοι τόνοι με μήκος 1,40 και βάρος 60 κιλά.
Ο συγκεκριμένος τόνος χρησιμοποιείται συνήθως στη βιομηχανία κονσερβοποίησης.
Ο κιτρινόπτερος τόνος (yellowfin) (Thunnus albacares)
Ο κιτρινόπτερος τόνος (yellowfin) (Thunnus albacares)
Ο κίτρινος τόνος έχει μία χαρακτηριστική κίτρινη λωρίδα στο πλάι. Επίσης και τα ραχιαία πτερύγια αλλά και η ουρά του είναι κίτρινα. Τον βρίσκουμε συνήθως σε τροπικά νερά που είναι πιο ζεστά. Το μήκος του φτάνει περίπου τα 2,5 μέτρα και το βάρος του τα 180 κιλά.
Ο μεγαλόφθαλμος (Bigeye Tuna) ή μεγάλος τόνος (Thunnus obesus)
Ο μεγαλόφθαλμος (Bigeye Tuna) ή μεγάλος τόνος (Thunnus obesus)
Παρόλο που το βάρος του φτάνει μέχρι και τα 180 κιλά και το μήκος του τα 2,5 μέτρα το όνομα του το πήρε από τα μεγάλα του μάτια. Ζει και αυτός όπως και ο κίτρινος τόνος σε θερμά νερά.
The skipjack tuna (Katsuwonus pelamis) (Παλαμίδα)
The skipjack tuna (Katsuwonus pelamis) (Παλαμίδα)
Είναι τόνος με βάρος γύρω στα 10 κιλά και μήκος περίπου στο 1 μέτρο. Το χαρακτηριστικό του είναι οι ρίγες τις οποίες τις βλέπουμε σε όλο το μήκος του σώματος του. Τον βρίσκουμε στις Μαλβίδες, τη Μαλαισία, τη Σρι Λάνκα, τη Γαλλία και την Ισπανία.
Το skipjack tuna χρησιμοποιείται εκτενώς στην Ιαπωνική κουζίνα. Καπνίζεται και ξηραίνεται ώστε να γίνει katsuobushi, το οποίο είναι το κεντρικό συστατικό του dashi.
Ο μικρός τόνος (Euthynnus alletteratus) ή bonita
Ο μικρός τόνος (Euthynnus alletteratus) ή bonita
Ο μικρός τόνος (Euthynnus alletteratus) είναι ο πιο κοινός τόνος στον Ατλαντικό Ωκεανό. Είναι ο πιο μικρός με μήκος κοντά στο 1 μέτρο και βάρος περίπου στα 16 κιλά. Το χρώμα του στη ράχη είναι μπλε – πράσινο με σκούρες κυματιστές γραμμές ενώ η κοιλιά του είναι λευκή.
Λόγω της έντονα βαριάς γεύσης του σε σχέση με άλλους τόνους χρησιμοποιείται συνήθως ως δόλωμα για καρχαρίες. Στο εμπόριο διατίθεται φρέσκο, αποξηραμένο, καπνιστό, κονσερβοποιημένο και κατεψυγμένο.
Τόνος Αλοννήσου
Στην Ελλάδα έχουμε τον τόνο Αλοννήσου ο οποίος ανήκει στο είδος (Thunnus alalunga). Το βάρος του μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 45 κιλά και το μήκος του το 1 μέτρο και 30 εκατοστά. Είναι ένας γευστικός τόνος και εκλεκτό προϊόν παγκοσμίως. Θεωρείται καλύτερος από του Ειρηνικού ή του Ατλαντικού ωκεανού καθώς λέγεται ότι δεν περιέχει ποσότητες βαρέων μετάλλων.
Αξίζει να σημειωθεί πως λόγω της μεγάλης υπεραλίευσης, τα διάφορα είδη τόνου βρίσκονται σε κίνδυνο. Οι ιχθυολόγοι έχουν επισημάνει τον κίνδυνο.
Ο διάσημος chef και sushi master Jiro Ono κάτοχος ενός εστιατορίου με 3 αστέρια Michelin, είχε πει πως ο τόνος και η ποιότητα των ψαριών που υπήρχαν παλαιότερα, δεν υπάρχουν πλέον και ότι από την στιγμή που το sushi έγινε ένα φαγητό που το βρίσκεις παντού, αυξήθηκε η ζήτηση οπότε η υπεραλίευση εξόντωσε και συνεχίζει να εξοντώνει τα θαλάσσια είδη.
Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί