Αστακός Θερμιντόρ (lobster Thermidor)

Ο Αστακός Θερμιντόρ (lobster Thermidor) και η σπουδαία ιστορία του

Ο Αστακός Θερμιντόρ (lobster Thermidor) είναι ένα παλιό αλλά διαχρονικό πιάτο. Παρόλο που μας ξανά συστήθηκε τη δεκαετία του 80 ανθίζοντας στα καλύτερα εστιατόρια (συνήθως των ξενοδοχείων) έτσι απότομα μαράθηκε και χάθηκε από τους καταλόγους τους.

Όπως πολλά διάσημα πιάτα έτσι και ο Αστακός Θερμιντόρ (lobster Thermidor) διχάζει την ιστορία όσον αφορά την προέλευση του. Διάφοροι θρύλοι περιβάλλουν την προέλευση του.

Μία δημοφιλής ιστορία μας λέει ότι το πιάτο ετοιμάστηκε για πρώτη φορά το 1894 σε ένα εστιατόριο του Παρισιού. Το εστιατόριο ονομαζόταν Marie’s στη λεωφόρο Saint-Denis και βρισκόταν πολύ κοντά στο θέατρο Comédie Française. Εκείνη την εποχή είχε πρεμιέρα το έργο Thermidor του Γάλλου συγγραφέα Victorien Sardou. Το θέμα του έργου ήταν η Γαλλική Επανάσταση. Παρόλο που είχαν περάσει 100 χρόνια από τότε ήταν ακόμη ένα πολιτικά ευαίσθητο ζήτημα.

Το έργο απαγορεύτηκε μετά από τρεις μόνο παραστάσεις

Ο chef για να τιμήσει την πρεμιέρα του έργου έδωσε το όνομα termidor σε ένα πιάτο με αστακό που είχε δημιουργήσει.

Ένας άλλος μύθος λέει πως το πιάτο δημιουργήθηκε από τον δημοφιλή σεφ Leopold Mourier του Café De Paris ή από τον διάδοχό του Chef Tony Girod.

Ένας τελευταίος μύθος ο οποίος έχει πολύ ενδιαφέρον μας δηλώνει ότι το πιάτο πήρε το όνομα του από το Ναπολέοντα κατά τη Θερμιδοριανή αντίδραση. Αυτή συνέβη στις 9 Θερμιδόρ του 1794 και σηματοδότησε το τέλος της αυτοκρατορίας της τρομοκρατίας και την εκτέλεση του Ρομπεστιέρ με θάνατο στη γκιλοτίνα.

Ο μήνας του Thermidor, σύμφωνα με το γαλλικό επαναστατικό ημερολόγιο, ήταν 19 Ιουλίου έως 17 Αυγούστου

Όποιον από τους μύθους και αν πιστέψουμε ο αστακός Θερμιντόρ (lobster Thermidor) είναι ένα πιάτο που έμεινε στην ιστορία ως ένα επιβλητικό, κλασικό πιάτο.

Η διαδικασία μαγειρέματος έχει αρκετά βήματα δυσκολίας. Αρχικά θα πρέπει ο αστακός να κοπεί κάθετα στη μέση ώστε να έχουμε δύο ίσα μέρη αστακού.

Λέγεται ότι το συγκεκριμένο κόψιμο έχει επιρροές από την εκτέλεση του Ρομπεστιέρ στη γκιλοτίνα

Το υπόλοιπο της συνταγής περιλαμβάνει μία μπεσαμέλ αρωματισμένη με μουστάρδα, ζωμό ψαριού και παρμεζάνα. Τέλος ο αστακός αναμιγνύεται με τη μπεσαμέλ, το τυρί και γκρατινάρετε στο φούρνο. Ύστερα από όλα αυτά, το γευστικό αποτέλεσμα που προκύπτει είναι εξαιρετικό!!

Ελπίζουμε ότι σύντομα θα ξανά ανθίσει στις κουζίνες των εστιατορίων αυτό το σπουδαίο πιάτο.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί