Seafood-on-Ice

Οδηγίες επιλογής των νωπών θαλασσινών μας

Σήμερα θα αναλύσουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και θα σας δώσουμε κάποιες οδηγίες επιλογής των νωπών θαλασσινών με βάση την κατηγορία τους. Μιλάμε φυσικά για νωπά προϊόντα τα οποία θα μπορούσαμε να βρούμε σε οποιοδήποτε ψαράδικο. Όσον αφορά την κατεψυγμένη τους μορφή, λεπτομέρειες θα δείτε σε προηγούμενο άρθρο εδώ.

Πάμε λοιπόν…

Κεφαλόποδα (χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, μοσχιοί, θράψαλα). Στην αγορά τα βρίσκουμε είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα. Στα νωπά προσέχουμε κυρίως την οσμή τους (πρέπει να μυρίζουν θάλασσα και όχι δυσάρεστη οσμή αμμωνίας) και φυσικά τη σάρκα τους. Αυτή θα πρέπει να είναι συμπαγής, ελαστική, γυαλιστερή και με μια όψη μαρμάρου. Tα πλοκάμια-βεντούζες θα πρέπει να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα. Τα μάτια γυαλιστερά, ζωηρά, χωρίς κηλίδες.

Extra tip : Όσο περισσότερο μελάνι έχουν η σουπιά και το καλαμάρι, τόσο πιο φρέσκα είναι.

Σημάδια αλλοίωσης: Η σάρκα τους θα έχει χρώμα χρώμα ροζ-κίτρινο, θα είναι ξηρή, θολή και θα μυρίζει άσχημα.

Όστρακα (μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, κ.λπ.). Πωλούνται σε μικρές συσκευασίες (συνήθως σε δίχτυ), οι οποίες πρέπει να φέρουν το υγειονομικό σήμα, καθώς και όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις. Σε κάθε περίπτωση τα οστρακοειδή πρέπει να είναι ζωντανά πριν καταναλωθούν, τα κελύφη τους να διαχωρίζονται δύσκολα μεταξύ τους, να είναι απαλλαγμένα από ακαθαρσίες και η μυρωδιά τους  να είναι ευχάριστη (σαν την οσμή της θάλασσας). Ελέγχουμε τα κελύφη τους, τα οποία πρέπει να είναι κλειστά, ή, αν είναι μερικώς ανοιχτά, θα πρέπει να κλείνουν μόνα τους με την ελάχιστη πίεση που θα ασκήσουμε πάνω στο κέλυφος τους. Το εσωτερικό τους πρέπει να είναι υγρό, καθαρό, άοσμο και φυσιολογικής ποσότητας. Η σάρκα να είναι προσκολλημένη στο κέλυφος, υγρή και με το φυσιολογικό για το είδος χρώμα.

Σε κάθε περίπτωση τα οστρακοειδή πρέπει να είναι ζωντανά πριν καταναλωθούν ωμά

Αυτό το διαπιστώνετε εύκολα εάν την ώρα που αφαιρεθεί προσεκτικά το κέλυφος, παρατηρήσετε ότι η καρδιά τους ακόμα πάλλεται.

Στα αποφλοιωμένα όστρακα που είναι πάνω σε πάγο, η σάρκα πρέπει να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει έντονη μυρωδιά θάλασσας. Επίσης θα βρείτε και όστρακα καθαρισμένα. Αυτά συσκευάζονται μέσα σε πλαστικές σακούλες με μια ποσότητα πόσιμου ή ελαφρώς θαλασσινού νερού. Στη συσκευασία τους θα πρέπει να υπάρχει το υγειονομικό σήμα και όλες οι υποχρεωτικές ενδείξεις, ενώ η ημερομηνία ανάλωσης ορίζεται με ευθύνη του παραγωγού.

Σημάδια αλλοίωσης: Κέλυφος ανοικτό ή αυτό ανοίγει με λίγη προσπάθεια και είναι ξηρό. Σάρκα μαλακή με μελανές ή κίτρινες κηλίδες και δύσοσμη.

Μαλακόστρακα (Αστακοί, γαρίδες, καβούρια, καραβίδες, γάμπαρη). Στην αγορά τα βρίσκουμε και αυτά είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα. Όταν είναι ακόμα ζωντανά, πρέπει να υπάρχουν αντανακλαστικές κινήσεις σε μάτια, κεραίες και άκρα. Να έχουν όστρακο /δέρμα γυαλιστερό και υγρό. Πρέπει ο βολβός του ματιού να είναι πλήρως μελανός και στιλπνός, η κοιλιά ελαφρώς τεταμένη, συμπαγής και υγρή. Η σάρκα τους να είναι λευκή – λευκοκίτρινη, συμπαγής και με ευχάριστη οσμή. Τα πόδια στερεά, προσκολλημένα στο σώμα και δύσκαμπτα και το κεφάλι τους ανοιχτόχρωμο χωρίς μαύρες κηλίδες ή μελανιασμένο. Γενικά, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι και δεν παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή.

Η σάρκα της καραβίδας θα πρέπει να είναι
λευκή – λευκοκίτρινη, συμπαγής και με ευχάριστη οσμή.

Σημάδια αλλοίωσης: Όστρακο/δέρμα ξηρό και γλοιώδες, άκρα που αποσπώνται εύκολα, μάτια βυθισμένα, σάρκα μαλακή με κίτρινες ή μελανές κηλίδες. Οι μπαγιάτικες και αλλοιωμένες γαρίδες δίνουν την αίσθηση ζέστης όταν βυθίσουμε το χέρι μας στο κιβώτιο που περιέχονται.

 Γαστερόποδα (σαλιγκάρια). Διατίθενται στην αγορά, είτε ως νωπά, χωρίς συσκευασία, είτε ως κατεψυγμένα. Τα νωπά θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε ζωντανά, ενώ τα κατεψυγμένα, όπως είπαμε και παραπάνω, θα πρέπει να φέρουν στη συσκευασία τους όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις.

Εχινόδερμα (Αχινοί). Οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί. Αυτό το διαπιστώνουμε πολύ απλά, παρατηρώντας τα αγκάθια τους, τα οποία θα πρέπει να κινούνται.

Μην ξεχάσετε να δείτε μία από τις all time clasic συνταγές (με την ματιά του cookfood.gr) με στρείδια ακριβώς εδώ.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί