Ντούριαν

Ντούριαν (Durian)

Το Ντούριαν είναι ένα εξωτικό φρούτο με ιδιαίτερο σχήμα. Παράγεται στην Ταϊλάνδη. Μοιάζει με αγκαθωτή μπάλα μεγέθους πεπονιού, μήκους 30 εκατοστών, διαμέτρου 15 εκατοστών, βάρους έως και τα 5 κιλά. Το χρώμα του κυμαίνεται από πράσινο έως κόκκινο. Η σάρκα του έχει ανοιχτό κίτρινο χρώμα και είναι κρεμώδης σαν το τυρί ροκφόρ.

Το φρούτο αυτό μυρίζει τόσο έντονα που για πολλούς η μυρωδιά του είναι ανυπόφορη. Αντιθέτως η γεύση του αποζημιώνει όποιον το δοκιμάσει δεδομένου ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά εύγευστο φρούτο. Η μυρωδιά του εν λόγω φρούτου είναι τόσο άσχημη, ακόμη και όταν το φρούτο είναι κλειστό.

Στην Ασία απαγορεύεται η μεταφορά και κατανάλωσή του σε κλειστούς χώρους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Παρόλα αυτά, το Ντούριαν θεωρείται στην Ταϊλάνδη «ο βασιλιάς των φρούτων» και ίσως το πιο ακριβό φρούτο στον κόσμο, καθώς η τιμή για ένα μόλις τεμάχιο μπορεί να φτάσει και τα 140 ευρώ! Κύριοι αγοραστές του Ντούριαν είναι οι Ταϊλανδοί, οι Μαλαισιανοί, οι Ιάπωνες και οι Κινέζοι.

Η παραγωγή πραγματικά… εξαφανίζεται μόλις γίνει η συγκομιδή, με τις τιμές να ξεκινούν από τα 60 ευρώ ανά φρούτο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ποικιλία kan yao φτάνει έως και τα 140 ευρώ το τεμάχιο, ενώ οι παραγγελίες και οι πληρωμές γίνονται πάντα προκαταβολικά με μετρητά.

Οι αγοραστές επισκέπτονται τους αγρούς και προαγοράζουν τα φρούτα κάτω από τα δέντρα και στη συνέχεια περιμένουν υπομονετικά να γίνει η συλλογή των καρπών, μετά από μήνες!

Χρήση
Η σάρκα του χρησιμοποιείται στη κουζίνα της ΝΑ Ασίας, σε διάφορα γλυκά ή αλμυρά πιάτα. Πηγαίνει πολύ με ρύζι και μπαχαρικά. Οι σπόροι του φυτού που είναι μεγάλοι σαν τα κάστανα γίνονται βραστοί, ή στη σχάρα ή τηγανίζονται σε λάδι καρύδας.

Στην Ιάβα οι σπόροι ζαχαρώνονται και πωλούνται σαν καραμέλες. Στην Ινδονησία υπάρχει παγωτό από το φρούτο αυτό καθώς και καπουτσίνο με γεύση Ντουριάν. Στη Σουμάτρα τρώνε τα άνθη του φυτού ζαχαρωμένα και από το νέκταρ βγάζουν ένα είδος μελιού.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί