Νεροκρέμμυδα

Νεροκρέμμυδα

Τα νεροκρέμμυδα είναι ξερά κρεμμύδια με λευκό χρώμα. Ενίοτε έχουν και μία ελαφρώς μοβ απόχρωση. Έχουν γλυκιά γεύση, λόγο των σακχάρων που περιέχουν, τραγανή υφή και δεν καίνε πολύ, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κρεμμύδια. Το μέγεθος τους είναι μεγάλο, φανταστείτε ότι ένας βολβός μπορεί να φτάσει να ζυγίζει μέχρι και ένα κιλό.

Το μέρος στο οποίο παράγονται εδώ και δεκαετίες είναι η Ζάκυνθος. Είναι ένα εποχικό προϊόν το οποίο διατίθεται στους καταναλωτές τους φθινοπωρινούς μήνες, από τα τέλη Αυγούστου έως και το Νοέμβριο.

Η δημιουργία του σπόρου ξεκινάει το χειμώνα, η μεταφύτευση γίνεται την άνοιξη και ολοκληρώνεται στα τέλη του Απρίλη. Η συγκομιδή ξεκινάει τον Ιούλιο και ολοκληρώνεται το φθινόπωρο.

Τα νεροκρέμμυδα ή Μπελουσιώτικα όπως τα λένε, έχουν αγαπηθεί πολύ στο Φιόρε του Λεβάντε (έτσι ονόμασαν οι Βενετοί τη Ζάκυνθο) και τα συναντάμε σε πολλές Ζακυνθινές συνταγές.

Σύμφωνα με τη παράδοση, τα νεροκρέμμυδα ήρθαν στη Ζάκυνθο την εποχή της ενετοκρατίας. Καλλιεργούνται επίσης στη Σικελία, σε μια περιοχή που λέγεται Giarratana και φημίζεται για τα μεγάλα και γλυκά κρεμμύδια.

Οι Ζακυνθινοί λένε πως αν ένα νεροκρέμμυδο καίει, αυτό σημαίνει πως δεν έχει ποτιστεί αρκετά το καλοκαίρι.

Οι βροχοπτώσεις παίζουν μεγάλο ρόλο στο μέγεθος του νεροκρέμμυδου.

Μαγειρική αξιοποίηση

Το νεροκρέμμυδο μπορεί να συνδυαστεί με πληθώρα υλικών. Τα μανιτάρια, το κοτόπουλο και το ψάρι είναι υλικά που του ταιριάζουν πολύ. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε τάρτες και πίτες. Ένας άλλος τρόπος μαγειρέματος είναι γεμιστά σκέτα με ρύζι ή και κιμά. Τέλος μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε μαγειρευτά φαγητά τα οποία θέλουν μπόλικο κρεμμύδι.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί