Το φθινόπωρο σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ ή σε κάποιες delicatessen φρουτεμπορικές συναντάμε το νάσι ή αχλαδόμηλο όπως είναι γνωστό σε εμάς.
Είναι επίσης γνωστό και ως ασιατικό ή ιαπωνικό αχλάδι. Η επιστημονική του ονομασία είναι «pyrus pyrifolia». Η ονομασία αχλαδόμηλο μόνο τυχαία δεν μπορεί να είναι. Καθώς το γευόμαστε ανακαλύπτουμε την τραγανή και χυμώδη υφή του μήλου σε συνδυασμό με την υπέροχη γεύση του αχλαδιού.
Το αχλαδόμηλο κατάγεται από την Ασία στις περιοχές γύρω από την Κασπία. Ωστόσο το καλλιεργούν ευρέως στη Νέα Ζηλανδία, στην Αυστραλία, στη Χιλή και στις ΗΠΑ. Στην Ευρώπη ήρθε γύρω στον 16° αιώνα με πρωτοπόρο χώρα την Γαλλία. Τα τελευταία χρόνια το καλλιεργούν στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα μιλάμε για μικρή παραγωγή η οποία επικεντρώνεται στα Βόρεια της χώρας και πιο συγκεκριμένα στη Νάουσα και στο νομό Πέλλας.
Το νάσι ή αχλαδόμηλο είναι φρούτο του φθινοπώρου. Η συλλογή του ξεκινάει τον Αύγουστο και ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο. Η συγκομιδή χρήζει ιδιαίτερης προσοχής καθώς οι καρποί είναι πολύ ευαίσθητοι και ένα χτύπημα ή μία εκδορά θα επηρεάσει την ποιότητα του φρούτου.
Το σχήμα του είναι παρόμοιο με τα κοινά μήλα (είναι πιο πεπλατυσμένο). Το χρώμα του είναι από κιτρινωπό μέχρι και μπρούτζινο.
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες οι οποίες έχουν μικρές διαφορές μεταξύ τους. Κάποιες από αυτές είναι:
- Hayatama
- Kosui
- Hosui
- Nijisseiki
- Dan Bae
Μαγειρική αξιοποίηση
Το αχλαδόμηλο ταιριάζει πολύ σε σαλάτες. Το χρησιμοποιούμε και ως πρώτη ύλη για να φτιάξουμε μαρμελάδες. Επίσης μπορούμε να το απολαύσουμε και σε μορφή χυμού δίνοντάς μας πολλές βιταμίνες.
Συντήρηση
Τα αχλαδόμηλα τα συντηρούμε στο ψυγείο με τη διάρκεια ζωής τους να είναι 3 με 4 εβδομάδες.
Δείτε επίσης εδώ πληροφορίες για τα μαύρα μήλα.
Comments are closed.