Μύδια

Μύδια

Μύδια, ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους; Πως τα καθαρίζουμε; Αυτά και πολλά άλλα θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε στο σημερινό μας άρθρο.

Τα μύδια είναι γένος θαλάσσιων οργανισμών. Ανήκουν στην οικογένεια Μυτιλίδες. Οι ποικιλίες που διακρίνονται είναι πολλές ανάλογα το μέγεθός, το σχήμα και τον τόπο προέλευσης τους. Τα συναντάμε σε όλες τις ελληνικές θάλασσες.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους;

Το σχήμα τους είναι τριγωνικό με στρογγυλεμένο το πίσω άκρο. Ανοίγοντας ένα μύδι βλέπουμε τον μανδύα. Κάτω από τον μανδύα βρίσκονται τα βράγχια. Στον πυρήνα του μυδιού βρίσκεται ο βύσσος. Ο βύσσος είναι ένας τρίχινος σύνδεσμος ο οποίος βοηθά το μύδι να κολλάει πάνω σε σκληρές επιφάνειες, στο βυθό, στις πέτρες και σε άλλα αντικείμενα. Δίπλα από τον βύσσο βρίσκεται το πόδι το οποίο βοηθά το μύδι να εξερευνά το περιβάλλον. Το μύδι ανοιγοκλείνει το κέλυφός του με τη βοήθεια των μυών εμπρόσθιου και οπίσθιου προσαγωγού. Τέλος, έχει πεπτικό σύστημα το οποίο αποτελείται από το στομάχι και το έντερο.

Πως καθαρίζουμε τα μύδια;

Το πρώτο πράγμα που κάνουμε πριν χρησιμοποιήσουμε τα μύδια είναι να κάνουμε διαλογή και στη συνέχεια να τα καθαρίσουμε. Αρχικά θα πρέπει όλα τα μύδια προτού τα μαγειρέψουμε να είναι κλειστά ή αν είναι ανοιχτά, όταν θα τα ενοχλήσουμε θα πρέπει να κλείσουν. Όσα λοιπόν είναι ανοιχτά ή σπασμένα τα πετάμε. Στη συνέχεια τα βάζουμε σε ένα μπολ και με ένα σφουγγάρι ή με σύρμα τρίβουμε το κέλυφος ώστε να καθαρίσουμε το κέλυφος από βρωμιές ή από κάποια όστρακα τα οποία έχουν προσκολλήσει πάνω στο κέλυφος. Με το χέρι μας ή με τη βοήθεια ενός μαχαιριού τραβάμε τον βύσσο (τρίχινος σύνδεσμος). Στη συνέχεια τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα ξεπλένουμε με νερό. Τα τοποθετούμε σε ένα καθαρό μπολ και είναι έτοιμα για μαγείρεμα.

Αφότου τα μαγειρέψουμε θα πρέπει να παρατηρήσουμε ποια έχουν ανοίξει και ποια όχι. Αυτά που έχουν παραμείνει κλειστά θα πρέπει να τα βγάλουμε και να τα πετάξουμε.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί