Το μυρώνι ή σκαντζίκι είναι ένα ετήσιο βότανο με ανοχή στο κρύο, φίνο πτεροειδές φύλλωμα και με μία ήπια γεύση γλυκόριζας.
Χρησιμοποιείται στην κουζίνα, προσθέτοντάς το την τελευταία στιγμή σε πίτες, σούπες, σάλτσες, αυγά ομελέτα ή πασπαλίζοντάς το πάνω από ψάρι και λαχανικά.
Εάν προστεθεί πάρα πολύ νωρίς στη διαδικασία μαγειρέματος, τείνει να γίνεται πικρό.
Όπως και με όλα τα μυρωδικά, προσέχουμε να το κόβουμε μαλακά με τα χέρια ή μια φορά με το μαχαίρι. Αν δεν το προσέξουμε, χάνει το άρωμα, το χρώμα και τη γεύση του.
Είναι ισχυρό μυρωδικό και η μεγάλη ποσότητα του φυτού ανάμεσα σε άλλα χόρτα υπερκαλύπτει το άρωμα και τη γεύση τους.
Το μυρώνι είναι πολύ ευαίσθητο και διατηρείται στο ψυγείο μόνο μία με δύο μέρες.
Το μυρώνι ή σκαντζίκι μπορεί να αποξηρανθεί, μόνο που τότε χρειάζεται διπλάσια ποσότητα για να αποδώσει αρωματικά.
Comments are closed.