Μπρόκολο

Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι ένα από τα πιο θρεπτικά λαχανικά και θεωρείται σύμμαχος της υγείας μας. Είναι πλούσιο σε ωφέλιμα διατροφικά στοιχεία. Έχει όρθιο βλαστό και πράσινη ανθοκεφαλή, που χωρίζεται σε μπουκετάκια.

Επιλέγουμε φρέσκα, πράσινα και σφιχτά μπρόκολα, χωρίς κίτρινους αποχρωματισμούς. Το πλένουμε και το ελέγχουμε, προσέχοντας καλά τον κορμό και τα μπουκετάκια καθώς ενδέχεται να υπάρχει κολλημένη κάμπια στο χρώμα του κορμού. Εκτός από το κάτω μέρος του κορμού (όπου είναι αρκετά σκληρός, όλο το υπόλοιπο μέρος τρώγεται κανονικά).

Πως μαγειρεύουμε το μπρόκολο;

Για να διατηρήσει το μπρόκολο τα περισσότερα από τα θρεπτικά του συστατικά, είναι σημαντικό να μην το παραμαγειρέψουμε. Το παραβρασμένο μπρόκολο μπορεί να χάσει έως και 65% των ευεργετικών του στοιχείων.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να μαγειρέψουμε ένα μπρόκολο!! Ξεκινάμε πρώτα με την κατανάλωση του σε ωμή μορφή όπου και παίρνουμε τα περισσότερα θρεπτικά του συστατικά και αυτό είναι προσθέτοντάς το σε σαλάτες. Σε συνδυασμό με άλλα λαχανικά όπως κολοκυθάκια, καρότο και κουνουπίδι, μαζί με ένα dressing λεμονιού δημιουργείται ένα εξαιρετικός συνδυασμός γεύσεων.

Στον ατμό!! Μαγειρεύεται κομμένο σε μικρά μπουκετάκια για 3-4 λεπτά μέχρι να γίνει τρυφερό και το χρώμα του να είναι έντονο πράσινο.

Ελαφρύ βράσιμο (blanchir)!!

Βάζουμε σε μία κατσαρόλα νερό να βράσει και στη συνέχεια βράζουμε το μπρόκολο για 2-3 λεπτά. Το καταναλώνουμε κατευθείαν αλλιώς θα πρέπει να το παγώσουμε σε νερό με πάγο ώστε να σταματήσουμε το βρασμό και να διατηρήσουμε το χρώμα του.

Στο φούρνο!! Κόβουμε το μπρόκολο σε μικρά μπουκετάκια και το ανακατεύουμε με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και οποιοδήποτε μπαχαρικό της αρεσκείας μας. Στη συνέχεια το βάζουμε σε ταψάκι με λαδόκολλα και το ψήνουμε στο φούρνο για 15 λεπτά.

Σε σούπες!! Είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με άλλα υλικά, το μπρόκολο γίνεται μία πολύ ωραία γευστική σούπα. Δείτε εδώ μία γευστική σούπα μπρόκολο.

Ωγκρατέν!! Αφότου το βράσουμε ελαφρώς, μπορούμε να του προσθέσουμε από πάνω είτε μπεσαμέλ είτε μπεαρνέζ. Στη συνέχεια το βάζουμε στο φούρνο ή στη σαλαμάνδρα και το γκρατινάρουμε.

Σε ομελέτες ή σε φριτάτες!! Ταιριάζει υπέροχα σε ομελέτες και σε φριτάτες είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με άλλα υλικά.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Comments are closed.