Η μπραντάδα κατάγεται από τα γαλλικά παράλια της Μεσογείου ενώ είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ισπανία αλλά και στην Πορτογαλία.
Brandar στην τοπική διάλεχτο της Προβηγκίας σημαίνει “ανακατεύω”. Κρατάει της ρίζες της από την εποχή της αυτοκρατορίας του Ναπολέοντα.
Το συγκεκριμένο φαγητό ήταν δημοφιλές σε όλες τις κοινωνικές τάξεις. Η βασική μπραντάδα του Λανγκεντόκ και της Προβηγκίας είναι πολτός μπακαλιάρου με ελαιόλαδο και γάλα, ενώ στην εκδοχή της Μασσαλίας και της Τουλόν προσθέτουν σκόρδο.
Κατά τη διάρκεια των χρόνων και επειδή το ελαιόλαδο διαχωριζόταν απο τον πολτό, καθιερώθηκε η λιωμένη πατάτα ως διορθωτικό.
Στην πορεία των χρόνων η μπραντάδα φτιάχθηκε και με ψίχα ψωμιού. Παραδοσιακά γίνεται σε ξύλινο ή μαρμάρινο γουδί. Τα τελευταία χρόνια γίνεται στο μπλέντερ χωρίς να χάνει τίποτα από τη γεύση της.
Για τη συνταγή δείτε εδώ
Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί